Pokret 'Odgovor' oštro reaguje

BANU štiti bosanski jezik do Bentbaše: Nama, Bošnjacima u RS, ne trebaju parastrukture sa fiks-idejama iz Sarajeva

Front13.10.17, 09:50h

BANU štiti bosanski jezik do Bentbaše: Nama, Bošnjacima u RS, ne trebaju parastrukture sa fiks-idejama iz Sarajeva
Nama Bošnjacima u RS-u ne trebaju parastrukture sa fiks-idejama iz Sarajeva, već mudra i zrela politika, koja ako nam neće pomoći, barem neće odmagati našoj borbi protiv režima Milorada Dodika, poručuju iz Odgovora

 

Pokret Odgovor je reagovao na inicijativu Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Kantonu Sarajevu za razdvajanje djece u nastavi, smatrajući da će ista samo otežati borbu za ravnopravnost đaka u povratničkim zajednicama u Konjević Polju, Vrbanjcima i širom RS-a.

 

"Borba Bošnjaka-povratnika u RS-u nije podjela djece, već zaštita prava na nacionalnu grupu predmeta kao privremene mjere, zaštitu naziva bosanskog jezika, ravnopravnost u pristupu zapošljavanju nastavnika i učitelja iz povratničkih zajednica. Na kraju, ako ikada sistem RS-a bude pravedan i inkluzivan, sva djeca će ići na zajedničku nastavu i bosanski jezik će se uvažavati zajedno sa srpskim i hrvatskim", poručuju iz Odgovora.

 

"Zagovornicima sistema 'dvije škole pod jednim krovom' iz režima Herceg-Bosne, te onima koji brišu cijele razrede djece povratnika u RS-u i godinama odbijaju napraviti iskorak prema roditeljima u Vrbanjcima i Konjević Polju, upravo je trebala neka inicijativa iz glavnog grada koja će legitimirati sva kršenja građanskih sloboda nad đacima Bošnjaka-povratnika. Zato poručujemo da nama Bošnjacima u RS-u ne trebaju parastrukture sa fiks-idejama iz Sarajeva, već mudra i zrela politika, koja ako nam neće pomoći, barem neće odmagati našoj borbi protiv režima Milorada Dodika", zaključuju iz Odgovora.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook