Nakon referenduma u Kataloniji

Evropski komesar upozorio na mogućnost oružanog sukoba: U središtu Evrope se nazire građanski rat

Hronika06.10.17, 20:21h

Evropski komesar upozorio na mogućnost oružanog sukoba: U središtu Evrope se nazire građanski rat
Etinger je dodao da Evropska unija može da doprinese dijalogu, ali samo u slučaju da se Briselu obrate s odgovarajućim zahtjevom

 

Evropski komesar za pitanja budžeta Ginter Etinger upozorio je na mogućnost oružanog sukoba u Evropi zbog spremnosti Katalonije da objavi nezavisnost od Španije "Situcija izaziva veliku zabrinutost.

 

'U samom centru Evrope nazire se građanski rat', izjavio je on u Minhenu i dodao da nadu ulivaju samo pregovori Madrida i Barselone, piše "Telegraf", a prenose Nezavisne.com. Etinger je dodao da Evropska unija može da doprinese dijalogu, ali samo u slučaju da se Briselu obrate s odgovarajućim zahtjevom. "Telegraf" je prenio da jedna od najvećih banaka u Španiji "Banko Sabadel" namjerava da prenese sjedište iz katalonskog grada Samadel u Alkanti.

 

Sličan potez razmatra i druga banka "Caixa bank". Banke strahuju od pravnog haosa koji bi mogao da nastane u slučaju proglašenja nezavisnosti Katalonije, navodi list. U nedjelju je u Kataloniji održan referendum koji španske vlasti odbijaju da priznaju.

 

Oko 90 odsto učesnika glasalo je za nezavisnost od Španije. Referendum su pratili sukobi žitelja regiona s policijom, u kojima je povrijeđeno gotovo 900 ljudi.  U petak se predstavnik španske vlade u Kataloniji Enrik Melo izvinio zbog surovosti policajaca i dodao da su upravo španske vlasti najodgovornije za ono što se dogodilo u nedjelju. 

 

Vlada Katalonije namjerava da 9. oktobra analizira razmatra rezultate referenduma. Kako prenose mediji, upravo tog dana bi ovaj region mogao da usvoji deklaraciju o nezavisnosti.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook