NAŠA STRANKA TRAŽI OBJAŠNJENJE

Novi plan za izgled Marijin Dvora: Zašto se odustaje od gradnje muzeja na lokalitetu Hastahana?

Hronika30.09.17, 17:12h

Novi plan za izgled Marijin Dvora: Zašto se odustaje od gradnje muzeja na lokalitetu Hastahana?
Potpredsjednica Naše stranke i ekspertica za urbano planiranje Nasiha Pozder tvrdi da su Smjernice za Izmjene i dopune Regulacionog plana, ali i sam razlog njihovog pokretanja sporni

 

 

Naša stranka Centar Sarajevo protivi se promjeni namjene lokaliteta Hastahana.

 

- Jučer, na sjednici OV Centar Sarajevo vijećnici Naše stranke glasali su protiv izmjene Regulacionog plana "Gradski centar Marijin Dvor" kojim se mijenja namjena lokaliteta Hastahana, a koji je ipak većinom glasova usvojen - navode u saopćenju za javnost.


Potpredsjednica Naše stranke i ekspertica za urbano planiranje Nasiha Pozder tvrdi da su Smjernice za Izmjene i dopune Regulacionog plana, ali i sam razlog njihovog pokretanja sporni.


- Nedopustivo je da se, kako se i u obrazloženju u razlozima donošenja odluke navodi, "vrijedan neizgrađen prostor u centru grada" ne privodi konačnoj namjeni, dakle gradnji muzeja, što je od ranije Planom definisano, nego se preko noći na istoj lokaciji, dakle, ocijenjenoj kao "vrijednom" što zaista i jeste, kreće u planiranje neke nove namjene bez analize i argumenata zašto odustajemo od prvobitno date Regulacionim planom - rekla je Pozder.


Istakla je da je „problematično to što, na nekom novom planiranom objektu, nisu definisani koeficijenti niti spratnost, nego se upravo te ključne karakteristike ostavljaju na volju investitoru do konačne i trajne uzurpacije i posljednjeg metra slobodne, zelene površine u centru grada.“


- Tražimo također da načelnik Nedžad Ajnadžić argumentuje odustajanje od muzeja na toj lokaciji. S obzirom da će Izmjene i dopune ići u redovnu proceduru, nadamo se da će se građani i struka uključiti u javnu raspravu i dati mišljenje po pitanju takvih ideja vlasti koju su birali - zaključuje Pozder, saopćila je Naša stranka.     

 

(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!