UBRZANO ODUSTAJANJE OD REFERENDUMA

Dodik pisao Trumpu i tražio oproštaj: Predsjednik RS-a u novom pokušaju da postane 'svježi dašak vjetra na Balkanu'

Front29.09.17, 20:02h

Dodik pisao Trumpu i tražio oproštaj: Predsjednik RS-a u novom pokušaju da postane 'svježi dašak vjetra na Balkanu'
Dodik, prema vrlo kredibilnim NIN-ovim izvorima, u pismima Trampovoj administraciji nudi saradnju kako bi mu skinuli sankcije koje su uvedene početkom ove godine i nakon kojih mu je politički manevarski prostor znatno sužen

 

 


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je ljetos tri pisma administraciji Donalda Trumpa u Washington, nudeći saradnju kako bi mu bile ukinute sankcije, otkriva beogradski NIN, prenosi BN TV.


Dodik, prema vrlo kredibilnim NIN-ovim izvorima, u pismima Trampovoj administraciji nudi saradnju kako bi mu skinuli sankcije koje su uvedene početkom ove godine i nakon kojih mu je politički manevarski prostor znatno sužen.


Beogradski nedjeljnik navodi da Dodik rijetko gdje putuje i da mu rijetko ko dolazi, jer se nalazi u nekoj vrsti poluizolacije, i on i Republika Srpska.


Ozbiljniji poznavaoci ovdašnjih prilika, prema tvrdnjama NIN-a, vjeruju da „tu nečeg ima" jer Dodik ubrzano odustaje od referenduma, ne propušta gotovo ni jednu priliku da lijepo priča o novoj američkoj administraciji.


Dodik jedino „još ima ozbiljne sukobe" sa američkom ambasadorkom u BiH Maureen Cormack, tvrdi NIN i dodaje da on pokušava da djeluje kao čovjek koji zna „neke važne stvari", pa sve češće govori „ona (Cormack) nije tumač američke spoljne politike, ona uskoro ide" i slično.


U tekstu se postavlja pitanje da li je to samo jedan tipičan provincijalni pogled na funkcionisanje svjetske politike, ili mu takve riječi dimenzioniraju lobisti iz Washingtona.


Dalje se navodi da Dodik pokušava ponovo da postane, „svježi dašak vjetra sa Balkana", kako ga je svojevremeno vidjela Madeleine Albright.

 

(BNTV/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook