Veliki korak

Potezom bez presedana Merkel već otvorila vrata novoj njemačkoj vladi

Front27.09.17, 21:01h

Potezom bez presedana Merkel već otvorila vrata novoj njemačkoj vladi
Merkel će morati sastaviti prvu tropartijsku koaliciju od pedesetih godina, a nakon što je i desničarska AfD ušla u parlament nakon izbora

 

Njemačka je danas načinila prvi veliki korak ka formiranju nove vlade kada je dosadašnji ministar finansija konzervativac Wolfgang Schaeuble pristao da bude predsjednik parlamenta, otvarajući tako prostor da druga stranka popuni njegovo mjesto, javlja agencija Reuters.

 

Kancelarka Angela Merkel se nada da će Schaeuble, koji uživa doboko poštovanje cijele Njemačke zbog njegove uloge tokom dužničke krize, može nametnuti svoj autoritet u donjem domu Bundestaga u kojem će biti šest političkih stranaka.

 

Merkel će morati sastaviti prvu tropartijsku koaliciju od pedesetih godina, a nakon što je i desničarska AfD ušla u parlament nakon izbora.

 

Schaeuble (75) jedan od najuglednijih političara u Evropi će donijeti do sada neviđenu političku težinu funkciji predsjednika Bundestaga, kojoj se do sada nije davalo mnogo pažnje. Njegovo napuštanje funkcije ministra finansija će olakšati Merkel pregovore s FDP-om, koji je već tražio tu poziciju.

 

- Izuzetna ličnost kakva je Wolfgang Schaeuble ima prirodni autoritet koji nam je potreban u ovim vremenima – rekao je lider FDP-a Christian Lindner, koji već vidi sebe na poziciji ministra finansija Njemačke.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook