značajni ekonomski pomaci

II Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2017.

Biznis Klub27.09.17, 13:58h

II Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2017.
II Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2017.godine: Kanton Sarajevo je napravio značajne ekonomske pomake

 

 

U organizaciji Ministarstva privrede KS, a u saradnji sa Privrednom komorom u Sarajevu se održava dvodnevna Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2017. godine. Na konferenciji  učestvuju privredni i finansijski eksperti iz zemlje i inozemstva, predstavnici domaćih i stranih kompanija iz različitih sektora privrede, kao i predstavnici diplomatskog kora i vladajućih struktura.

 

Fokus ovogodišnje konferencije je na bilateralnim susretima (B2B), a za koje trenutno vlada veliki interes. Konferencija će biti prilika za poslovne ljude iz BiH i svijeta da se bolje upoznaju, da razgovaraju i razmijene informacije o poslovnim izazovima današnjice, uspostave novu poslovnu saradnju ili unaprijede postojeću.

 

"Ekonomska kretanja u Kantonu Sarajevu su pozitivna, a nama je u interesu da poboljšamo poslovno okruženje te omogućimo domaćim investitorima da imaju olakšan pristup finansijskim resursima i smanjimo administrativne procedure", istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

 

Naveo je i kako je u interesu da osiguramo kompanijama da imaju približno slične uvjete rada kao što je to u Evropskoj uniji.   

 

medunarodna-poslovna-konferencija

 

Šefica ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini Lada Buševac je podsjetila kako je prije dvije godine u novembru sa Kantonom Sarajevo potpisan ugovor o saradnji za implementaciju Projekta povećanja investicija i unapređenja poslovnog okruženja.

 

"Zahvaljujući ovom projektom uspjeli smo pojednostaviti pojedine procedure, tako da sad privrednici na godišnjem nivou uštede i do tri miliona KM", naglasila je Buševac te dodala da je u zadnjih 12 mjeseci, koliko traje implementacija projekta, registrovano oko 60 posto novih firmi u KS.

 

Po njenim riječima, uspostavljen je elektronski registar svih propisa, zahtjeva i procedura koji osigurava privrednicima da na jednostavan način dođu do informacija potrebnih za  efikasno vođenje poslovanja. 

 

Napravljeni su investicijski profili kako za Sarajevo tako i za opštine, pojedinačno. Tu se nalaze sve potrebne informacije o infrastrukturi, ekonomski, demografski i komunalni pokazatelji s primjerima specifičnih lokacija za potencijalne investicije.

 

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je poručio kako su u Kantonu napravljeni značajni ekonomski iskoraci, jer je porastao broj registrovanih firmi.

 


"Ova konferencija je prilika da razmijenimo iskustva o tome šta nas čeka u Kantonu Sarajevu u narednoj godini sa ljudima iz realnog sektora, ali i sa predstavnicima javnog sektora iz drugih kantona i nivoa vlasti", kazao je premijer Konaković.

 

I ovoga puta je ponovio kako Kanton Sarajevo ima potencijal za razvoj turizma, drvno-metalske industrije, IT sektora te obrazovanja.

 

Predsjednik Privredne komore Muamer Mahmutović je naglasio da je industrijska proizvodnja u Kantonu Sarajevo povećana za 1,7 posto, zabilježena je i povećana iskoristivost turističkih potencijala za 16 posto, kao i promet trgovine na malo.

 

"Kanton Sarajevo je dobro mjesto za investiranje. Kao dekan Ekonomskog fakulteta pokušavam od akademske zajednice tražiti da svoje kapacitete stave na raspolaganje Kantonu Sarajevo, kako bi svi zajedno doprinijeli njegovom dodatnom razvoju", kazao je dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić.

 

Po njegovim riječima, potrebno je infrastrukturno unaprijediti  oblast turizma i energetike te ukazati na potencijale prerađivačke industrije koje imaju kapacitete izvoza. Za sve ovo je, kako je pojasnio dekan Kozarić, preduslov politička stabilnost- saopćeno je iz press službe KS.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook