nakon velike bure u javnosti

U Sarajevu završen sastanak direktora OSA-e i SOA-e: Šta je zaključeno o aferi 'prisluškivanje'?

Hronika26.09.17, 15:16h

U Sarajevu završen sastanak direktora OSA-e i SOA-e: Šta je zaključeno o aferi 'prisluškivanje'?
Direktori dvije agencije održali su sastanak u zgradi Federalne uprave policije koja se nalazi nasuprot Ambasade Hrvatske u Bosni i Hercegovini

 

U Sarajevu je održan sastanak direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, Osmana Mehmedagića i Daniela Markića, nakon medijske afere o navodnom prisluškivanju zvaničnika Hrvatske- javlja N1.

 

Direktori dvije agencije održali su sastanak u zgradi Federalne uprave policije koja se nalazi nasuprot Ambasade Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

 

Direktori obavještajnih agencija nisu htjeli davati izjave, navodeći da će se oglasiti saopćenjem.


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas da su cijelu aferu fabrikovali mediji.

 

"Nije bilo nezakonitog djelovanja obavještajnih službi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaključeno je na sastanku šefova dvije službe", kazao je Mektić.

 

Sastanku čelnih dvije agencije, Daniela Markića i Osmana Mehmedagića, prethodio je sastanak Izvršno-obavještajnog odbora i direktora OSA-e koji trebao da zauzme stav o optužbama o navodnom prisluškivanju hrvatskih dužnosnika i privrednika.

 

Ovaj Odbor čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

 

"Nismo špijunirali, prisluškivali ili bilo kakve obavještajne radnje provodili izvan granica Bosne i Hercegovine. Afera prisluškivanja je izmišljena priča, kao odgovor određenih grupa koje su nelegalno pokušale ovladati bitnim ekonomskih kapacitetima unutar BiH", izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 

Kako se navodi u službenom saopćenju OSA-OBA-e, tokom posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa akcentom na borbi protiv terorizma, organiziranom kriminalu, jačanju obavještajnih potencijala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regiji tako i u relacijama između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S tim u vezi, saradnja je ocijenjena kao veoma produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima, te je zaključeno da ne postoje problemi koje opterećuju odnose dvije sigurnosno-obavještajne agencije.


Na sastanku je također bilo govora o nedavnom Izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije RH te je pojašnjeno da se, kako je i navedeno u Izvještaju, broj pristaša radikalnog tumačenja islama nije odnosio na Bosnu i Hercegovinu već na širu jugoistočnu regiju te je izrečen zajednički stav za još jačim angažmanom u povezivanju regiona po pitanju borbe protiv terorizma. Na kraju sastanka je zaključeno da se nastavi sa trendom dobre bilateralne saradnje- navodi se u saopćenju za javnost.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook