kraj poslijeratne njemačke, a možda i evrope

Zašto je Angela Merkel ustvari najveći gubitnik? Poslije ovih izbora više ništa neće biti isto

Front25.09.17, 13:19h

Zašto je Angela Merkel ustvari najveći gubitnik? Poslije ovih izbora više ništa neće biti isto
„Gubitnik izbora se zove Angela Merkel", jasno piše Schwäbische Zeitung (Ravensburg). „Kancelaraka je odgovorna za neočekivano loš izborni rezultat koji će kako u Njemačkoj, tako i u inozemstvu izazvati nemir ili zadovoljstvo – ovisno o političkoj orijentaciji

 

Mnogi kažu da je desno populistička Alternativa za Njemačku uspješna upravo zato što se njome „bave“ politička konkurencija i mediji. I danas tisak piše uglavnom o usponu desničara koji će „promijeniti Njemačku“- piše Deutsche Welle.


„Gubitnik izbora se zove Angela Merkel", jasno piše Schwäbische Zeitung (Ravensburg). „Kancelaraka je odgovorna za neočekivano loš izborni rezultat koji će kako u Njemačkoj, tako i u inozemstvu izazvati nemir ili zadovoljstvo – ovisno o političkoj orijentaciji. SPD je na dnu i mora u oporbu ako u idućim desetljećima želi ponovo imati neku ulogu na saveznoj razini.

 

Sve dakle ukazuje na to da ćemo imati Jamajka-koaliciju koja nije nesporna – zbog neslaganja između Liberala (žutih) i Zelenih. Pregovori će pokazati imaju li obje strane dovoljno državničke supstancije da u ovoj teškoj situaciji urade ono što je nužno.


Kako sada ophoditi s trijumfalnim pobjednikom izbora – Alternativom za Njemačku? U Berlinu je raširen stav da se populistima u parlamentu treba suprotstaviti opušteno i jasnim držanjem. To u osnovi nije loše, ali – ispostavilo se da AfD nije uradio ništa konstruktivno u parlamentima saveznih pokrajina u kojima je posljednjih godina osvojio mandate. Očigledno da njegovim biračima to nimalo ne smeta. To znači da jasno držanje nije dovoljno. Potrebno je naći konkretna politička rješenja – i to za mnoge teme kojima je AfD osvajao bodove u predizbornoj kampanji", navodi Schwäbische Zeitung.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook