Bivši čelnik Agrokora žestoko napao Vladu RH i najavio tužbe

Ivica Todorić: 'Zakon sam aktivirao pod ucjenom, prisilom, prijetnjama i medijskim linčem!'

Biznis Klub23.09.17, 10:38h

Ivica Todorić: 'Zakon sam aktivirao pod ucjenom, prisilom, prijetnjama i medijskim linčem!'
Tvrdi da je kompanija na početku 2017. godine, dok su Agrokor vodili on i njegov manadžment, imala čvrst plan za napredak i uspješan rast, te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama

 

Ivica Todorić u petak je u saopćenju za javnost prozvao hrvatsku Vladu da je povlačila političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom, te je najavio da će u cilju zaštite vrijednosti ulaganja u Agrokor, radnih mjesta i gospodarstava država u kojima posluje, pokrenuti sve pravne radnje koje su mu na raspolaganju u Hrvatskoj i pred međunarodnim tijelima.

 

Todorić je najavio da će javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, koja je stvarni razlog donošenja neustavnog zakona nazvanog Lex Agrokor.

 

Tvrdi da je kompanija na početku 2017. godine, dok su Agrokor vodili on i njegov manadžment, imala čvrst plan za napredak i uspješan rast, te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama.

 

Vladu RH  je prozvao da je u to vrijeme povlačila političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom kroz, očito, unaprijed pripremljen plan.

 

"Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti tokom prvih mjeseci 2017. destabiliziralo je Agrokor. Lažima i manipulacijama Vlada u zabludu dovodi i cjelokupnu javnost. Služeći se konstrukcijama, te potpuno neprimjerenim medijskim djelovanjem, stvoren je okvir za pridobivanje političkih saveznika. Umjesto činjenica i istine Agrokor su htjeli prikazati kao slučaj Parmalat, sugerirajući otuđenje ogromnih suma novaca, no danas, sedam mjeseci kasnije, slučaja Parmalat nema", navodi Todorić.

 

Smatra da je cilj takvog djelovanja najviših dužnosnika Vlade i Sabora bio kroz izravni politički intervencionizam donijeti neustavni zakon Lex Agrokor i nacionalizirati privatnu imovinu. Tvrdi da takav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabilježen u suvremenoj Evropi.

 

"Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem", kaže Todorić tvrdeći da početkom 2017. niti jedan vanredni događaj nije bio prisutan u poslovanju Agrokora, te da su stajali bolje nego ranije i imali velike perspektive.

 

Todorić također tvrdi da je pod vanrednom upravom značajan dio Agrokorove imovine blokiran, te je izgubljena kontrola nad dijelom operacija u susjednim zemljama.

 

Napominjući kako su protiv Agrokora pokrenute brojne sudske tužbe, Todorić navodi da je prihod pao za oko 20 posto, a sinergije koje vrijede milijarde nesmiljeno se uništavaju.

 

Vanrednu upravu prozivao je da dobavljače tretira nejednako i da je Agrokor opterećen nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trustu Madison Pacific ltd. sa sjedištem u Hong Kongu.

 

"Ako se ovakvo stanje nastavi svi će vjerovnici, osim Ramljakovih povlaštenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savjetnika i suradnika izgubiti ogromne vrijednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane izvanredne uprave i njezinih političkih sponzora, što će budućnost i činjenice vrlo brzo pokazati", poručuje Todorić u saopćenju.

 

"Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši", kaže Todorić. Još ostaju bilance Agrokora i njegovih društava u kojima izvanredna uprava pritiscima omogućuje ljudima iz fonda Knigthead da direktno upravljaju i manipuliraju bilancama. To čine, optužuje Todorić, kako bi stvorili pretpostavke za stjecanje stotina milijuna eura nepripadajuće financijske koristi, prenosi Hina. 

 

"Agrokorove milijarde doista su izgubljene. No, ne mojom, niti krivnjom mojih suradnika, nego Vladinim aktivnostima uoči i nakon donošenja Lex Agrokora. O tome ću uskoro javno govoriti. Građani Hrvatske i regije uvjerit će se da je nacionalizacija Agrokora koju je dizajnirala Vlada politički projekt koji je u potpunoj suprotnosti s interesima Hrvatske", zaključuje Todorić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook