nakon navoda nacionala

Mektić o aferi 'prisluškivanje': Radit ćemo to i dalje, to je naše legitimno pravo

Front20.09.17, 12:44h

Mektić o aferi 'prisluškivanje': Radit ćemo to i dalje, to je naše legitimno pravo
- Obavještajna agencija BiH, pa i sve druge agencije unutar Bosne i Hercegovine uz sve ostale nadležnosti je dužna da zaštiti i ekonomske interese Bosne i Hercegovine- kazao je Mektić

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je sasvim legalno i legitimo pravo svake države pa i BiH da štiti sve svoje interese i interese svih građana BiH.

 

Prema tome, naveo je, institucije BiH, pa i niži nivi vlasti su u obavezi da štite te interese.

 

- Obavještajna agencija BiH i sve druge bezbjednosne agencije unutar BiH, pored nekih ključnih taksativnih nabrojanih nadležnosti, dužna je da zaštiti i štiti i ekonomske interese BiH i da zaštiti BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske osnove i ekonomske temelje ove države i da nanesu ekonomsku štetu državi, odnosno građanima BiH. Sasvim legalno, legitimno pravo i ništa novo u tome nema - kazao je Mektić odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s napisom o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

 

Po njegovim riječima, to radi svaka država, ne samo u Evropi već u svijetu i „to rade bezbjednosne institucije BiH, to radi i obavještajna agencija BiH“.

 

- Ali, sve te interese BiH i svih njenih građana i ekonomske interese koje mi nastojimo da zaštitimo od nelojalnih i profiterskih udara, dužni smo da radimo u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Sve do čega smo došli, sve što smo saznali u čitavoj ovoj situaciji o kojoj su  nešto pisali  portal „Žurnal“ i zagrebački „Nacional“, smo preduzimali u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći prije svega ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, ali nećemo nikoga nelegalno prisluškivati, to nemamo namjeru - istaknuo je Mektić.

 

Naveo je da “pogotovo ovdje nije bilo namjere da se bilo ko nelegalno prisluškuje“.

 

- Nećemo raditi nijednu drugu nelegalnu mjeru i radnju, ali ovdje su neki, rekao bih, privatni interese udarili na cjelokupne ekonomske interese i temelje ove države i naravno da ćemo to sprečavati u skladu sa zakonom i Ustavom ove države. Da li će to nekome u BiH, pojedincima i grupama koji su se našli u svemu ovome smetati, da li će to smetati interesima neke druge zemlje, to nas u ovom momentu ne zanima. Nas obavezuje interes građana ove države, ali nećemo ništa raditi ni protiv interesa pa i ekonomskih interesa drugih država - istakao je Mektić.

 

Po njegovim riječima, uloga bezbjednosnih agencija i obavještajne službe „koja je radila određene aktivnosti u skladu sa zakonom jeste da te informacije dostavimo ključnim nosiocima političke, izvršne, zakonodavne i svake druge vrste vlasti u BiH“.

 

- Naše nije da preduzimamo bilo kakav odgovor prema drugim državama. To trebaju, na osnovu informacija koje im mi dostavimo, da preduzmu institucije ove države i nosioci funkcija u institucijama ove države - zaključio je ministar Mektić. 

 

(FENA/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook