Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH šokirana

Počitelj se 'ruši': Džamiju zapljuskuju fekalije, ugroženi životi stanovnika i turista!

Hronika15.09.17, 12:17h

Počitelj se 'ruši': Džamiju zapljuskuju fekalije, ugroženi životi stanovnika i turista!
Gavrankapetanova kula se urušava, džamiju zapljuskuju fekalije, krug medrese koriste kao skladište, a životi posjetitelja Počitelja su ugroženi!

 

Izvor: Ins.ba

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine uputila je na adrese nadležnih institucija dramatično upozorenje o stanju objekata kulturno-historijske baštine naše zemlje u historijskom gradskom području Počitelja, apelirajući na hitno poduzimanje širokih aktivnosti kako bi jedan od simbola naše zemlje bio očuvan, saznaje INS.

 

Naime, u okviru tzv. monitoringa stanja spomenika, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH posjetila je Počitelj krajem prošlog mjeseca. Činjenice koje su tamo otkrili su šokantne i potvrđuju zastrašujuću nebrigu za spomenike u BiH.

 

Ovo na najstrašniji način potvrđuje tvrdnje koje su u brojnim vapajima iznosili preostali stanovnici Počitelja, ali  i bh. umjetnici poput velikana Safeta Zeca. Gdinama apeliraju na pomoć Počitelju, ali, s povremenim izuzecima, uglavnom uzalud.

 

Kako u dopisu navodi predsjedavajući Komisije Goran Milojević, prilikom posjete je uočeno nekoliko po život i sigurnost stanovnika i posjetilaca opasnih situacija, ali i "neprihvatljivih fizičkih stanja pojedinih spomenika unutar područja". Pored Milojevića, članovi Komisije su stručnjak svjetskog glasa prof. dr. Amir Pašić i Radoje Vidović.

 

Tako se čuvenoj Gavrankapetanovovoj kuli prijeti kolaps krovne konstrukcije, što bi, kako navode, moglo dovesti do velikih oštećenja samog tkiva kule.

 

"Na sjeverozapadnom dijelu kule došlo je do urušavanja pokrova što je posljedično dovelo do veliko oštećenja drvne, nosive konstrukcije. Intenzivna izloženost konstrukcije atmosferilijama doprinosi njenom dodatnom oštećenu sa prijetnjom potpunog urušavanja", navodi predsjedavajući Komisije.

 

Nadalje, pristupno kameno stepenište je oštećeno u velikoj mjeri i s realnom prijetnjom potpunog urušavanja. Komisija upozorava da se navedeno mora posmatrati kroz prizmu intenzivne turističke posjete većeg broja ljudi ovom mjestu, što, kako kažu, dodatno naglašava opasnost za sigurnost posjetitelja.

 

Također, Pašina tabija se koristi kao vidikovac, sa potpunom slobodom pristupa. To je mjesto intenzivne turističke posjete velikog broja posjetilaca, koji nisu ni svjesni da mogu biti u velikoj opasnosti!

 

Naime, uvidom je konstatirano oštećenje konstrukcije i građevinskog materijala po kojima se kreću posjetitelji, što ih, ističe se, dovodi u neposrednu opasnost. Na Pašinoj tabiji su ranije izvršeni radovi bez potrebnih dozvola, što je dovelo do obustavljanja radova i prije njihovog završetka. Objekt nije priveden svojoj namjeni, odnosno nije dobio upotrebnu dozvolu, pa se sada, očito, o njemu niko i ne brine.

 

Na objektu Šišman-pašine medrese, uslijed neodržavanja i neupotrebljavanja objekta, vidljiva su oštećenja pokrova, što dovodi do oštećenja zidova samog objekta, "dok se njegova okolina koristi kao skladište za potrebe lokalnih ugostiteljskih objekata", navodi INS.

 

Džamija minirana u ratu, uništavana i u miru

 

Još dramatičnija situacija je u Šišman-pašinoj džamiji (također znana kao Hadži-Alijina džamija). Bogomolja ja je remek-djelo arhitekture osmanskog perioda sagrađeno u 15. stoljeću. Tokom agresije najprije ju je granatirala srpska vojska, da bi je 1993. godine minirali pripadnici HVO-a. Od eksplozije centralna džamijska kupola urušila se u unutrašnjost zdanja, a zidovi su se skoro do polovine obrušili.

 

Vitka munara, od klesanog kamena, srušena je do temelja. Džamija je obnovljena i svečano otvorena 2003. godine, a sada joj ponovo prijete oštećenja.

 

"Tamo su vidljivi tragovi prodora vode u tkivo zida i unutrašnjosti džamije, ali i na njenim vanjskim fasadama, posebno na mihrapskom zidu. U unutrašnjosti su vidljivi tragovi prodora vode u zoni pandatifa i tambura. Tokom obilaska uočeno je, a i od strane mještana potvrđeno, da je izvršeno bojenje zone tambura, ali i probijanje pojedinih polja tranzena na prozorima gornje zone, kako bi se vizuelno uklonili tragovi vlage i omogućilo dodatno vjetrenje prostora u cilju smanjenja vlage u unutrašnjosti džamije", navodi Milojević, prenosi INS.

 

Posebno je šokantna činjenica da uz mihrabskih zid džamije uočeno prodiranje fekalija u harem, uz samu džamiju, a što je nastalo probojem kanalizacione cijevi koja prolazi neposredno uz zid džamije.

 

Divlje deponije i otpad u gradu

 

Konačno, na cjelokupnom prostoru zone starog grada Počitelja uočen je nedostatak mjesta za odlaganje otpada, što je dovelo do formiranja divljih deponija i otpada u samoj gradskoj jezgri.

 

Komisija je od nadležnih institucija, od nivoa Vlade FBiH do općine, zatražila inspekcijski nadzor i hitne mjere zaštite navedenih spomenika, podsjećajući da se Počitelj nalazi na listi svjetskog naslijeđa, te da se ne ovom prostoru primjenjuju najstrože mjere zaštite u skladu sa odredbama Konvencije o zaštiti kulturne baštine.

 

Počitelj je ranije upisan na listu 100 najugroženijih spomenika (World Monuments Watch – WMW).  

 

(Ins.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!