VIDEO/ BUKA I BIJES U DRUGOM ENTITETU

Dramatična sjednica u Skupštini RS-a: Kao kad je Dodik krajem '90-tih na tenkovima osvajao vlast...

Front13.09.17, 20:31h

Dramatična sjednica u Skupštini RS-a: Kao kad je Dodik krajem '90-tih na tenkovima osvajao vlast...
Neke je to sve podsjetilo na kraj 90-ih godina, kada je Milorad Dodik silom, na tenkovima i helikopterima, došao na vlast... A trebala je to biti samo jedna uobičajna rasprava o ekonomskoj katastrofi u ovom bh. entitetu


Haos u Narodnoj skupštini RS. Opozicija je najprije blokirala sjednicu, a onda je vlast prešla u drugu salu i ispred vrata postavila policiju, koja je spriječila opoziciju da prisustvuje sjednici. Bilo je svega, od naguravanja, preko žestokih optužbi, do Dodikovih dramatičnih telefonskih poziva.


Neke je to sve podsjetilo na kraj 90-ih godina, kada je Milorad Dodik silom, na tenkovima i helikopterima, došao na vlast.


A trebala je to biti samo jedna uobičajna rasprava o ekonomskoj katastrofi u ovom bh. entitetu koju je dokazao revizorski izvještaj.


Šta se danas dešavalo u NSRS, pogledajte u prilogu TV1:



Nedeljko Čubrilović: Zbog onemogućavanja rada skupštine i predsjedništva. Ja sam dužan prema poslovniku da izreknem mjeru fizičkog udaljavanja sa sjednice NS.


Na ovo je opozicija odgovorila sarkastičnim aplauzom. Poslanici vladajuće većine zajedno sa ministrima u Vladi i poslanicima Koalicije Domovina nastavili skupštinsko zasjedanje. Ali u maloj sali NS.


Lideri opozicije u RS-u, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić tvrde da je u Narodnoj skupštini prestala demokratija te traže smjenu predsjednika i generalnog sekretara entitetskog parlamenta, Nedeljka Čubrilovića i Marka Aćića, jer su naredili policiji da im ne dozvoli da prisustvuju nastavku zasjedanja.


– Nastavljeno je kršenje Poslovnika Narodne skupštine i zakona – rekao je Govedarica, nakon što je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena u maloj sali zgrade parlamenta, ali poslanicima opozicije policija i skupštinsko osiguranje nisu dozvolili da prisustvuju zasjedanju.


Govedarica tvrdi da predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović nije mogao svim opoziconarima, kolektivno, izreći mjeru zabrane, već samo pojedinačno, što nije urađeno, ali im je zabranjeno prisustvo sjednicama parlamenta.

 

– Ovo je bezakonje. Ne možemo više ovako da radimo i to mora da zna ‘Veliki Baja’ (Milorad Dodik). Nažalost, zloupotrijebili su i MUPRS-a i svi su ‘videoigrica’ u rukama Dodika.. – ustvrdio je Govedarica.


I poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je sve ovo urađeno da bi vlast izbjegla raspravu o revizorskom izvještaju o stanju budžeta u prošloj godini.

 

Tvrdi da je nakon današnje zabrane opoziciji da prisustvuju sjednici parlamenta prkršen zakon.

 

– Ovo je potpuna anarhija i totalni mrak. Zasjedanje u maloj sali je protivzakonito, a vlast zloupotrebljava sve pravne norme – rekao je Borenović.


Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS: Ni u jednom parlamentu manjina ne odlučuje šta i kako radi većina. To se već drugačije zove.


Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjena Srpska: Danas imamo dobrih vijesti. RS nije doživjela kolaps parlamentarnog sistema, i taj i taj plan da se izazove neka vrsta incidenta i nasilja je propao. I iskreno mi je drago što su mnogi razočarani sa tim.


Pojedini opozicionari najavili su da će ako treba večeras i prenoćiti u zgradi Narodne Skupštine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook