GRADONAČELNIK SKAKA POKRENUO INICIJATIVU

Hoće li će Sarajevo kao grad biti uvršteno na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine?

Hronika08.09.17, 15:46h

Hoće li će Sarajevo kao grad biti uvršteno na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine?
Zvanično je pokrenuta inicijativa, te otvoren proces tokom kojeg će biti podnesen kredibilan zahtjev ovoj međunarodnoj organizaciji

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa saradnicima sastao se s članovima Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, na čelu sa predsjedavajućim Goranom Milojevićem, a u vezi sa pokretanjem inicijative za uvrštavanje Sarajeva, kao gradske cjeline, na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine, prenosi agencija Patria.

 

Na ovaj način i zvanično je pokrenuta inicijativa, te otvoren proces tokom kojeg će biti podnesen kredibilan zahtjev ovoj međunarodnoj organizaciji.

 

Skaka je tokom susreta upoznao članove Komisije sa odlukom da se odmah formira radna grupa u okviru Gradske uprave, čiji će zadatak biti uspostava jasne mape puta za ispunjavanje svih neophodnih preduslova i intenzivna saradnja sa Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i Državnom komisijom za saradnju s UNESCO-om.

 

- Grad na Miljacki odavno prevazilazi granice države, postaje regionalno stjecište i centar, te evropski partner. Njegova kultura, historija i simbolika neodvojivi su dio evropskog duha i ukupne civilizacijske vrijednosti koja objedinjuje Istok i Zapad. Stoga sam uvjeren da će danas pokrenuti proces, na kraju biti uspješan, te dati Sarajevu, u okvirima svjetske civilizacije, mjesto koje zaslužuje - istakao je gradonačelnik.

 

Sarajevo - jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoreni grad već se od 1. septembra 1997. godine nalazi na tentativnoj listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!