preventiva zlata vrijedi

Ugledni hrvatski onkolozi otkrivaju kako žive i jedu da bi izbjegli rak: Sačuvajte svoje zdravlje!

Hronika07.09.17, 11:18h

Ugledni hrvatski onkolozi otkrivaju kako žive i jedu da bi izbjegli rak: Sačuvajte svoje zdravlje!
Nažalost, postoji i genetska predispozicija za rak i na to se ne može djelovati, ali se mogu eliminirati čimbenici za koje se zna da utječu na razvoj raka

 

Najpoznatiji hrvatski liječnici, specijalisti onkologije - njih 15 - otkrili su nam da jedu bademe, grožđe i svinjsku mast kako bi smanjili rizik od zloćudnih bolesti.

 

Prema zadnjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj svakog dana bitku s rakom u prosjeku izgubi 38 ljudi- piše Hayat.

 

Hrvati najčešće obolijevaju od raka debelog crijeva, raka pluća, raka dojke i raka prostate. Zloćudne bolesti češće pogađaju muškarce nego žene i drugi su najznačajniji uzrok smrti u zemlji. Stručnjaci govore kako je na pojavu raka, odnosno obolijevanja od zloćudne bolesti, moguće preventivno djelovati, a pridržavamo li se savjeta struke, rizik od pojave bolesti može se smanjiti za čak 40 posto.

 

Nažalost, postoji i genetska predispozicija za rak i na to se ne može djelovati, ali se mogu eliminirati čimbenici za koje se zna da utječu na razvoj raka, a to su na prvome mjestu pušenje, stres, loša i nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost...

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook