najbolja košarkašica bivše jugoslavije

Zašto je Razija Mujanović ostavila loptu? 'Gdje god sam igrala, bila sam najbolja... Nisam se mogla pomiriti da više...'

Sport29.08.17, 10:15h

Zašto je Razija Mujanović ostavila loptu? 'Gdje god sam igrala, bila sam najbolja... Nisam se mogla pomiriti da više...'
Pored Mujanović u Kuću slavnih u generaciji 2017. uvršteni su, između ostalih, Toni Kukoč (Hrvatska) i Shaquille O'Neal (SAD). Službena ceremonija održat će se 30. septembra u Ženevi

 

Najbolja košarkašica bivše Jugoslavije, tri puta proglašavana za najbolju igračicu Evrope, pet puta osvajačica titule klupskog prvaka Starog kontinenta, ponosna članica Kuće slavnih - Razija Mujanović bila je gošća jutarnjeg programa N1 televizije.

 

I sama nominacija je priznanje za pohvalu. Koliko vam znači što ste član Kuće slavnih?

 

"Veoma sam ponosna. To je vrh moje karijere nakon svih uspjeha. Ove godine sam jedina žena koja je ušla u Kuću slavnih", rekla je Razija Mujanović za N1.

 

Pored Mujanović u Kuću slavnih u generaciji 2017. uvršteni su, između ostalih, Toni Kukoč (Hrvatska) i Shaquille O'Neal (SAD). Službena ceremonija održat će se 30. septembra u Ženevi.

 

Od aktivnog igranja košarke Mujanović se oprostila 2008. godine i to oprostom od dresa reprezentacije BiH, tuzlanske Slobode, te niza svjetskih klubova. Da li je napuštanje parketa bilo jedna od vaših najtežih odluka?

 

"Kada se vratim na parket i uzmem loptu, odmah bih se vratila aktivnom igranju. Zato se rekreativno baziram na neke druge aktivnosti. Jednostavno ne mogu prevazići ljubav koju sam imala prema košarci. Probude se emocije, bez obzira na godine", ispričala je Mujanović.

 

Naglašava da je to bila teška životna odluka.

 

"Posljednjih godina sam razmišljala kada prestati sa aktivnom igrom, ali stalno sam imala pozive trenera da igram. 2008. godine sam otišla u Dubrovnik, bila mjesec dana i tada sam vidjela da više to nije to. Shvatila sam da ne mogu biti ono što jesam i jednostavno sam se povukla. To treba shvatiti. Gdje god sam igrala uvijek sam bila najbolja. Nisam se mogla pomiriti da igram u ekipi u kojoj neću biti glavna okosnica tima. Nisam htjela degradirati sebe i ono što sam uradila kroz karijeru", prisjetila se Mujanović.

 

Mujanović je igrala širom svijeta, ali ističe da preferira evropsku košarku.

 

"U Americi ili Brazilu košarkaške utakmice su spektakl, ljudi dolaze da se zabave. U Evropi se igra za rezultat", kazala je gošća Novog dana.

 

Knjiga o Raziji Mujanović uskoro bi mogla postati stvarnost.

 

"Neke slutnje su uvijek tu bile o knjizi, a novinar Ekrem Avdić mi je kazao da se sada poklopio ulazak u Kuću slavnih i da je vrijeme da se počne raditi na knjizi."

 

Razija Mujanović kaže da danas prati Euroligu, NBA i utakmice domaće lige, a ponekad i ode na neke jače utakmice, kao i mečeve reprezentacije BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook