Suđenje Zukiću i drugima

Svjedok pred sudom: Rekao mi je da je u pitanju stalni posao u Elektroprivredi i da treba dati 19.000 KM...

Hronika25.08.17, 14:54h

Svjedok pred sudom: Rekao mi je da je u pitanju stalni posao u Elektroprivredi i da treba dati 19.000 KM...
Pred Sudom su danas svjedočili svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo Ibrahim Garić i njegov sin Mensur, te Adil Modrić, svi iz Banovića

 

 

 

 

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još sedam optuženih osoba za više krivičnih djela, piše agencija Patria.


Pred Sudom su danas svjedočili svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo Ibrahim Garić i njegov sin Mensur, te Adil Modrić, svi iz Banovića.


Ibrahim Garić, uposlenik RMU Banovići, govorio je o pokušaju zaposlenja njegovog sina Mensura u proljeće 2016. godine od strane optuženog Ramiza Karavdića.


- Došao sam u poljoprivrednu apoteku u Banovićima kod Adila Modrića. On mi je u razgovoru spomenuo jednu soluciju kako bih mogao zaposliti sina. Adil mi je dao ceduljicu na kojoj je bilo Ramizovo ime i broj telefona. Ramiza sam znao iz viđenja, jer je dugo radio kao poštar, i plaćao sam neke račune kod njega – kazao je na početku svog svjedočenja Ibrahim Garić.


Ibrahim Garić je kazao kako je odmah po izlasku iz Modrićeve radnje nazvao Ramiza Karavdića i upoznao ga sa situacijom, a da su se kasnije ponovo čuli kada je Ibrahim stigao kući.


- Nazvao sam ga s kućnog telefona u prisustvu svog sina Mensura. Bio je uključen interfon, tako da je i on mogao čuti cijeli razgovor. Ramiz mi je rekao da je u pitanju stalni posao u Elektroprivredi i da je potrebno dati 19.000 KM za zaposlenje. Rekao sam da nije problem – kazao je Ibrahim Garić.


Nakon završetka razgovora Ibrahimov sin Mensur je porukom poslao podatke o završenoj školi Karavdiću. Dva mjeseca kasnije, Mensur je odustao od zaposlenja.


Ibrahim je istakao kako su dva mjeseca poslije prvog kontakta radili na njivi kada je Ramiz Karavdić nekoliko puta zvao i govorio Mensuru da donese papire u banovićki kafić Astra, ali da je Mensur rekao kako odustaje od svega.


- Nakon prvog kontakta odmah sam potražio na internetu da vidim gdje je taj oglas za posao. Međutim, kako nisam našao ništa, shvatio sam da se možda radi o prevari, jer mi nije bilo jasno kako se neko može zaposliti u tako ozbiljnu firmu bez konkursa. Zbog toga sam donio odluku da odustanem – kazao je drugi svjedok Mensur Garić.


Treći svjedok Tužilaštva Adil Modrić ispričao je kako je došlo do kontakta između Garića i Karavdića.


- Poznajem Karavdića dugo, prvo kao poštara, a onda i kao kupca kod sebe u poljoprivrednoj radnji. Koliko znam Ramiz je imao neki voćnjak, pa je kod mene kupovao neki materijal. Jedne prilike me je Ramiz upitao da li poznajem nekog dobrog električara za posao, sjetio sam se Garića i rekao sam mu za njih – ispričao je Modrić.


Svjedok Modrić je rekao kako se ne sjeća da je Gariću dao ceduljicu s kontaktom Ramiza Karavdića, dok su Garići kazali da su kontakt dobili upravo od Modrića. Tužilaštvo je na Sudu pokazalo ceduljicu s Ramizovim brojem telefona koje je Tužilaštvu tokom davanja izjave 28. februara 2017. godine dao Ibrahi Garić.


Odbrana optuženog Mirsada Kukića je zatražila da se zbog lošeg zdravstvenog stanja njemu sudi odvojeno od ostatka grupe, a odluka će biti donešena do sljedećeg ročišta.


Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.


U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.


Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potpredsjednike SDA tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.


Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.  

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook