Muhamed ef. Velić zatečen izjavama Sebastiana Kurza

Očekivao sam od evropske gospode da osude napad na pokrivenu ženu, a ne da dodatno pušu u krila fašističkim tendencijama

Front24.08.17, 15:40h

Očekivao sam od evropske gospode da osude napad na pokrivenu ženu, a ne da dodatno pušu u krila fašističkim tendencijama
Zatečen sam izjavom austrijskog ministra Sebastiana Kurza, jer mislim da se ne radi o nepoznavanju stvari već, nažalost, o izvjesnoj političkoj tendencioznosti, rekao je Velić

 

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz nedavno je svojim izjavama uzburkao duhove građana BiH. Naime, Kurz je u intervjuu za njemački Handelsblatt izjavio kako se u Sarajevu ili Prištini ženama plaća da se potpuno pokriju kada izlaze vani, kako bi promijenile sliku grada. Izrazio je i zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje zapadnog Balkana.

 

Nepoznavanje situacije

 

Muhamed efendija Velić, imam džamije u sarajevskom naselju Stara Breka, jedan je od onih koji je ostao zatečen izjavama austrijskog ministra vanjskih poslova i naglasio kako se radi o političkoj tendencioznosti. U izjavi za Avaz.ba, Velić je kazao da smatra kako se ne radi o nepoznavanju cijele situacije.

 

- Zatečen sam izjavom austrijskog ministra Sebastiana Kurza, jer mislim da se ne radi o nepoznavanju stvari već, nažalost, o izvjesnoj političkoj tendencioznosti. Zbog ovakvih stvari, čovjek bude tužan - rekao je Velić.

 

Naglasio je kako vjera nije i ne može biti predmet trgovine.

 

- Ona nit' se kupuje, niti se prodaje. Ona dolazi kao dar od Boga i izraz je potpune slobode. Marama na ženskim glavama je simbol vjere i slobode, to nije i ne može biti rezultat prisile niti ikakve međuljudske trgovine. Ona je znak ugovora s Bogom, to je simbol morala, čestitosti, čednosti i mira. One žene koje nose maramu na glavi ili koje imaju hidžab, kako se to u islamskoj nomenklaturi zove, one odlučno kazuju i pokazuju svijetu da od njih - taj isti svijet može biti miran, jer su one svoj mir pronašle - istakao je Velić.

 

Izostala osuda napada u Kiseljaku

 

Velić je, također, kazao da je očekivao od kulturne evropske gospode da osude bestijalan napad na pokrivenu ženu u Kiseljaku, a ne da dodatno još pušu u krila fašističkim tendencijama na ovim prostorima.

 

- Ta evropska politička gospoda, naučili smo to, u osudnim trenucima uglavnom zakažu i razočaraju - zaključio je Velić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZINA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook