Iz ministarstva Sebastiana Kurza pojasnili izjavu koja je uzburkala bh. javnost

Zabrinjava nas potpuno pokrivanje žena u BiH, jer nije izraz religioznosti nego...

Front23.08.17, 13:22h

Zabrinjava nas potpuno pokrivanje žena u BiH, jer nije izraz religioznosti nego...
Smatramo dobronamjernim zalaganje ministra Kurza na tome da institucije EU posvete više pažnje Zapadnom Balkanu i razumijemo njegovu zabrinutost trenutnim stanjem, ali mislimo da nije našao pravi primjer da to ilustrira, saopćeno je iz ministarstva

 

Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije oglasilo se, kako su nasveli, "o pitanju primjene potpunog pokrivanja (žena) u zemljama Zapadnog Balkana". U saopštenju za N1, a nakon izjave ministra Sebastiana Kurza, navode da "već duže vrijeme posmatraju povećanu pojavu potpunog pokrivanja žena".

 

Kurz je u razgovoru za njemački Handelsblatt upozorio na rastući utjecaj Turske i Saudijske Arabije u ovom dijelu Balkana: "U Sarajevu i Prištini na primjer, ženama plaćaju da budu u potpunosti pokrivene kako bi promijenile imidž ulice. Ne možemo samo posmatrati to", kazao je Kurz za Handelsblatt, prenosi Die Welt.

 

Ova izjava Kurza izazvala je burne reakcije u Bosni i Hercevgovini, između ostalih, oglasila je i Islamska zajednica u našoj zemlji. Tim povodom kontaktirali smo Ambasadu Austrije u Bosni i Hercegovini odakle su nam saopštili zvaničan stav ministarstva koje vodi Sebastian Kurz.

 

"U članku Dnevnog lista Handelsblatt od 22. 08. 2017. godine, pod naslovom 'Kome pripada Balkan?' savezni ministar Sebastian Kurz podcrtao je nužnost ubrzanog procesa približavanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Jasna evropska perspektiva za ovaj Region je vanjskopolitički prioritet Austrije. Proces privlačenja Evropskoj uniji već se u prošlosti pokazao kao najbolji motor za reforme u ovom Regionu i zaista je odlučujuće doprinio dugoročnoj stabilizaciji, sigurnosti i prosperitetu. Zbog toga je tako važno, da na snazi ostane konkretna i opipljiva EU-perspektiva", naveli su za N1 iz Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.

 

"Usljed drugih izazova, međutim, Evropska unija posljednjih godina Zapadnom Balkanu nije poklonila dovoljno pažnje. To je dovelo do djelimičnog posustajanja u reformskim nastojanjima i do ponovnih tenzija između pojedinih zemalja. Manjkava perspektiva za budućnost, prije svega za mlade ljude, učinili su Region slabim spram radikalnih tendencija. Rastući ekstremizam i radikalizacija sa religijskim motivima ne zaustavljaju se ni pred Zapadnim Balkanom", stoji u odgovoru navedenog ministarstva.

 

"U Bosni i Hercegovini, ali i u drugim dijelovim Balkana, već duže vrijeme posmatramo povećanu pojavu potpunog pokrivanja žena. To je sa našeg stanovišta razvoj događaja koji zabrinjava, jer potpuna pokrivenost nije izraz religioznosti nego je simbol protu-društva i otežava suživot. Stoga se moramo koncentrisati na to, da djelujemo protiv razvoja protu- i paralelnih društava", navode u saopćenju.

 

Kako su naveli, Austrija je pri tome rado spremna da ponudi svoja iskustva u okviru međunarodnih nastojanja protiv radikalizacije i ekstremizma.

 

"Savezni ministar Kurz već godinama upućuje na ovaj problem i stoga je temu „Borba protiv radikalizacije“ odabrao za jedno od tri težišta austrijskog predsjedavanja OESS-om", stoji na kraju saopćenja.

 

Islamska zajednica u BiH smatra neprimjerenom izjavu ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza, koju su prenijeli mediji, a u kojoj se kaže da se "u Sarajevu i Prištini, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu".

 

Islamska zajednica u BiH nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način i stoji na stanovištu da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi“, stoji u saopćenju Ureda za odnos s javnošću Rijaseta u koje se dalje navodi:

 

"Smatramo dobronamjernim zalaganje ministra Kurza na tome da institucije EU posvete više pažnje Zapadnom Balkanu i razumijemo njegovu zabrinutost trenutnim stanjem, ali mislimo da nije našao pravi primjer da to ilustrira.

 

Znamo da je u toku i predizborna kampanja u Austriji i da svi posežu za oštrom retorikom, ali kao što to savjetujemo političarima na Balkanu, tako mislimo da bi i u ostatku Evrope najbolje bilo da se vjera i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu", kaže se na kraju saopćenja Islamske zajednice u BiH.

 

(n1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook