Upucan u BiH u blizini Tomislavgrada

Novi detalji atentata na Zdravka Mamića: Maskirane osobe iskočile ispred njega dok je izlazio iz auta i...

Hronika22.08.17, 13:46h

Novi detalji atentata na Zdravka Mamića: Maskirane osobe iskočile ispred njega dok je izlazio iz auta i...
Mamić je bio u privatnoj posjeti u Tomislavgradu (BiH) gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti svog oca

 

Nepoznati napadač u prijepodnevnim satima u mjestu Zidine kod Tomislavgrada pucao je na Zdravka Mamića. Mamić je ranjen u nogu, a prva pomoć mu je pružena u Domu zdravlja Tomislavgrad. Napadač je pobjegao, a navodno je pucao iz grmlja, javio je porta 24sata.hr.

 

Iz doma zdravlja u Tomislavgradu su za 24sata.hr potvrdili da su Mamića primili s prostrijelom ranom desne natkoljenice. Nije u životnoj opasnosti. Ranu su mu sanirali te bi u svakom trenutku trebao biti otpušten na kućnu njegu.

 

No, prema informacijama koje su objavili pojedini mediji, bilo je u pitanju više napadača, a neslužbeno se doznaje da se napad dogodio u trenutku dok je Dinamov gazda izlazio iz kapelice. U njegovom društvu bilo je oko 40 članova obitelji, a Zdravko je bio na čelu kolone.

 

Čim je zakoračio iz kapelice ispred njega su iskočila dva maskirana napadača, zapucala i pogodila ga u natkoljenicu. Očevici kažu da se čulo više pucnjeva, ali da ga je samo jedan pogodio. Metak nije pogodio kost.... 

 

Inače, Mamić je bio u privatnoj posjeti u Tomislavgradu (BiH) gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti svog oca.

 

O napadu se oglasio i Dinamo. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

GNK Dinamo užasnut je oružanim napadom i pokušajem ubojstva savjetnika kluba Zdravka Mamića, u utorak, 22. augusta, u Tomislavgradu.

 

Na gospodina Mamića ispaljeni su hici iz vatrenog oružja te je zadobio teške tjelesne ozljede.

 

Zdravko Mamić bio je u privatnom posjetu Tomislavgradu, gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti oca. Očito je stoga, da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine.

 

Iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, u vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja nažalost ne čudi, s obzirom na linč koji postoji već mjesecima i godinama u našem društvu. Zdravku Mamiću godinama se krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegova života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji raspiruju i potiču na mržnju.

 

Apsolutno osuđujemo napad koji je sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji niti prije nismo odobravali, i koji su nadležne institucije davnih dana mogle spriječiti svojim djelovanjem.

 

Podsjećamo da je gospodin Mamić prvi put napadnut 22. ožujka 2014. godine u loži stadiona Poljud kada je na njega fizički nasrnuo Ivo Bego, a nakon toga uslijedio je i napad pred Županijskim sudom u Splitu kada su na njega i na odvjetnika Čedu Prodanovića bačene dimne bombe, baklje i boce. Sve je kulminiralo prije nekoliko mjeseci, 7. lipnja, kada je Zdravko Mamić pretpio još jedan fizički napad, u Bolu na Braču. Tada je na njega nasrnuo ''slučajni prolaznik'' udarivši ga šakom u potiljak nakon čega je Zdravko Mamić zadobio ozljede glave i pao s rive. Pukom srećom ovaj napad nije završio sa smrtnim posljedicama koje su zapravo bile cilj samog napada.

 

Prisjetimo se i toga kako se društvo, javnost, politika odnosila prema napadu i pokušaju ubojstva suca Brune Marića, 11. listopada 2016. godine. Veličao se taj postupak, napadači su postali heroji, a nitko nije učinio ništa da se taj čin osudi. Suprotno, nedjelovanjem i neosuđivanjem poticalo se druge ''heroje'' i takvo je ponašanje postalo opće prihvatljivo.

 

Hoće li konačno netko odgovarati za ugrožavanje života Zdravka Mamića ili će se i ovoga puta raditi o remećenju javnog reda i mira s nepoznatim počiniteljima? Hoćemo li ponovno vidjeti izostanak svake reakcije politike, sudova, medija, osude javnosti? Nažalost bojimo se odgovora na to pitanje. Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u cjelini i vrijeme je da nadležne institucije konačno reagiraju u skladu sa zakonom i temeljima pravne države, kako bi svi građani bili sigurni. Vrijeme je da svi skupa osudimo zločince koji se na ovaj način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima.

 

Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, strahovali smo da će nedjelovanje javnosti, medija, politike biti poticaj na mržnju, fizičke napade i u konačnici, i na napade oružjem. Nažalost, naši su se strahovi obistinili.

 

Sramimo se društva u kojem živimo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook