U SARAJEVU, U 73. GODINI ŽIVOTA

Umrla bh. književnica Melika Salihbeg Bosnawi, poznata iz 'Sarajevskog procesa' i suđenja grupi Alije Izetbegovića

Hronika19.08.17, 08:54h

Umrla bh. književnica Melika Salihbeg Bosnawi, poznata iz 'Sarajevskog procesa' i suđenja grupi Alije Izetbegovića
Melika Salihbeg Bosnawi je osim po svom radu poznata iz montiranog „Sarajevskog procesa“ , suđenja grupi bošnjačkih, muslimanskih intelektualaca 1983. godine na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Tada je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina

 

Melika Salihbeg Bosnawi, rođena Salihbegović, bosanskohercegovačka književnica i intelektualka, umrla je juče u 73. godini u Sarajevu, prenosi INS.


Melika Salihbeg Bosnawi je osim po svom radu poznata iz montiranog „Sarajevskog procesa“ , suđenja grupi bošnjačkih, muslimanskih intelektualaca 1983. godine na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Tada je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

 

melika-salihbegovic


Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završila u rodnom gradu. Na Sveučilištu u Zagrebu studira na Fakultetu političkih znanosti, a jedno vrijeme paralelno prateći studij Filozofije i Komparativne književnosti. Post-diplomski studij iz Suvremene filozofije, koji upisuje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nastavlja slobodnim istraživanjem, kao stipendista Francuske vlade, na fakultetima Université Paris-X, Nanterre i Collège de France, Quartier Latin, Paris. Jednogodišnju stipendiju posvećuje radu na magistarskoj tezi pod naslovom "Ontologija moderne umjetnosti", kao i upoznavanju sa fascinantnim djelom Gastona Bechelarda.


Melika Salihbeg Bosnawi počinje (pod prezimenom Salihbegović) objavljivati 1971. godine, kad se po prvi put javlja esejem u časopisu "Izraz". Njena književna karijera, u stalnom usponu, bilježeći i nekoliko nagrada na ex-Yu natječajima (za filmski i tv. scenarij, novinsku priču), kako je pisala, naprasno i prisilno će biti okončana zbog duhovne preobrazbe 1979. godine, te progona vlasti godinama kasnije.


Pisala je pjesme, pripovijetke, eseje, scenarije, prijevode, prijepjeve, političke prosvjede..., u sarajevskim, zagrebačkim, beogradskim, ljubljanskim, časopisima i magazinima za književnost i umjetnost.


"Ko svilena buba koja tka i ugiba usred svoga tkanja", jedna je od poruka na web portalu na kojem je predstavljen rad Melike Salihbeg Bosnawi.

 

(INS/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook