Proizvodni pogon Fabrike za preradu sušenog povrća i začina „Semberka“ u 2017. godini radi punim kapacitetom.
U fabrici se trenutno proizvodi i pakuje Semberski dodatak jelima od 500 g ,1000 g, 5000 g, Bio začin od 150 g, a od 15. aprila počela je prerada i sušenje krompira, srijemoša, mrkve i paštrnjaka i trajat će sve do kraja godine gdje se dnevno prerađuje 50 tona svježeg povrća i angažovano je i do 130 ljudi.
Krajem jula počela je proizvodnja Semberskih supa, a od 1. augusta i pakovanje Semberskog dodatka jelima s povrćem u "pouch" kesicama po 250 g. Ova vrsta kesice ima funkciju očuvanja aroma i dolazi uz praktični zip koji će pomoći da se u zatvorenoj kesici sve arome začina sačuvaju što duže.
Nakon što su 2011. godine posljednji put na tržištu bile prisutne supe u pet okusa: kokošija, povrtna, goveđa, krem supa od gljiva i tarhana s paradajzom, sada su po staroj recepturi proizvedene u tri okusa: kokošija, goveđa i povrtna.
Semberske supe imaju dugu tradiciju proizvodnje, tačnije od 1979. godine, te su u fabrici zadržali tu prepoznatljivu tradicionalnu recepturu, sa dodatkom domaćih sastojaka koji daju poseban okus supama, što ujedno i izdvaja ove supe od drugih na tržištu.
U narednom periodu pod istim brendom planiraju se još dvije vrste, sa tjesteninom u obliku slova i tarhana.
Svim supama zajednička je zlatno-žuta boja karakteristična i za Semberski dodatak jelima, te neodoljiva aroma prave domaće supe.
U proteklom periodu kompanija Bingo investirala je velika sredstva u obnovu pogona. Najvažnije je to što je na tržište vraćen dobro poznati brend. U začinima i proizvodima brenda „Semberka“ sadržano je sušeno povrće iz vlastite proizvodnje što ga samim tim čini kvalitetnijim od drugih proizvoda, jer u proizvodnji u tom slučaju imaju kontrolu nad sirovinom, tokom cijelog procesa - od sadnje, sušenja, do usitnjavanja i miješanja po recepturama.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook