Boris Dežulović/ Džaba vam škola – i treba ih sve zatvoriti

A sve ministar budala! Kupio baja limuzinu da bi grijao dupe u sportskom sjedištu! Eh, jadna stoko neuka i neučena...


05.08.17, 10:20h

 

Oslobodjenje.ba

 

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča jedan dječji vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča dječji vic.

 

Elem, na školskom času vjeronauke u Osnovnoj školi Sveti Sava u Divinu kraj Bileće tumači pop djeci Otkrovenje Jovanovo, pa priča kako će biti na Sudnji dan, kad dođe kraj svijeta. “Začut će se u zoru zaglušujuća grmljavina, izaći će na horizontu krvavo sunce, nadignut će se velika ognjena oluja, trest će se zemlja, a užareno kamenje padat će s nebesa!” Sva dječurlija u odjeljenju zanijemila od užasa, samo se mali Perica smijulji. “A šta se ti kliberiš?”, strogo mu podviknuo pop, a Perica će na to: “Pa po tom kijametu sigurno neće biti škole.”

 

Tako nekako, baš kao Sudnji dan iz prastarog pučkoškolskog vica, izgleda danas Bosna i Hercegovina. Uz zaglušujuću grmljavinu izašlo na horizontu krvavo sunce, nadigla se ognjena oluja, trese se zemlja, užareno kamenje pada s nebesa, a škole zatvorene zbog kijameta: jedva dva mjeseca nakon što je Vlada Kantona Sarajevo zaključila kako u gradu Sarajevu ima ravno deset osnovnih škola viška, pa krenula po gradu zatvarati škole, slična vijest stigla je ovih dana i iz Banjaluke.

 

Prvi put u cjelokupnoj historiji Republike Srpske – istina, nije neka historija, ali svejedno – u škole je upisano manje od deset hiljada đaka, a demografski Sudnji dan pratit će, jasno, i otkazi za učitelje

 

Vlada Republike Srpske prošlog je četvrtka donijela odluku da ove školske godine zatvori ravno petnaest područnih osnovnih škola, od Divina kraj Bileće i Čelopeka kraj Zvornika, do Popova Mosta kraj Foče. Nije, međutim, da nema škole - ima škole, nije džamija - nego nema djece: Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, objasnio je novinarima kako će se ugasiti deset škola u kojima je u školskoj godini 2017/18. upisano samo jedno ili dvoje djece, a sljedećih pet bit će ugašeno automatski, jer u njih ove godine nije upisan – ne zna ministar kako bi to preciznije rekao – nijedan jedini učenik.

 

Prvi put u cjelokupnoj historiji Republike Srpske – istina, nije neka historija, ali svejedno – u škole je upisano manje od deset hiljada đaka, a demografski Sudnji dan pratit će, jasno, i otkazi za učitelje. Pedantni ministar Malešević obznanio je tako da su u Ministarstvu “izračunali kako će 11,6 nastavnika biti proglašeno tehnološkim viškom”.

 

Jedanaest zarez šest nastavnika! Pa tko će onda – ispadne li da je onih 0,6 učitelja viška bio baš nastavnik iz matematike – djecu učiti dijeljenje i oduzimanje decimalnih brojeva, da nauče kao ministar? Sve nedoumice oko toga hoće li nastavnika matematike odrezati napola, odnosno na 0,4, ili će svakome od dvanaest suvišnih odrezati po 0,0333 - recimo po tri prsta, taman da kao invalidi budu tehnološki višak - otklonio je sam ministar Malešević, objasnivši kako su u Vladi na kraju višak nastavnika ipak odlučili “zaokružiti na dvanaest”. Sve, ukratko, osim onoga popa što u Divinu kraj Bileće predaje vjeronauku. A kolega mu nastavnik matematike najzad odahnuo: ministar ga u posljednji čas velikodušno zaokružio, pa ako i nema posla, bar je glava na ramenu. Danas je i to golemo.

 

“Ministarstvo prosvjete i kulture u prvi plan je stavilo interese djece i želju da se svim učenicima obezbijede što bolji uslovi za školovanje, a ujedno su smanjeni nepotrebni troškovi”, pojasnio je ministar u priopćenju za javnost. “Sredstva koja se na ovaj način uštede moći će se usmjeriti u poboljšanje materijalnog položaja škola i za investicije u školske objekte.”

 

Da je pak “nepotrebne troškove” – a od osnovne škole nepotrebnijeg troška u cijeloj Srpskoj nema – trebalo smanjiti, trebalo je: u protekloj godini Maleševićevo je ministarstvo napravilo lijepih deset milijuna konvertibilnih maraka minusa u budžetu.

 

I bogami - da skratim priču - lijepo se uštedjelo. Već u ponedjeljak, samo četiri dana nakon odluke o zatvaranju područnih škola zbog rezanja “nepotrebnih troškova”, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je u auto-salonu Brčko Gasa u Laktašima - kojega je prije koji mjesec otvorio sam Dodik, dobar prijatelj vlasnika i bivšeg SNSD-ova poslanika Đorđa Kojića - za potrebe gospodina ministra kupilo 113.000 maraka vrijednu luksuznu limuzinu Audi A6 TDI Quattro S-Tronic, sa sve sportskim sjedištima, programom stabilizacije vozila, asistencijom za vožnju u nagibu, automatskim klima-uređajem sa četiri zone, putnim računalom, senzorom za svjetlo i kišu, i kompletnom ostalom opremom neophodnom da se, kako ono, “učenicima u Republici Srpskoj obezbijede što bolji uslovi za školovanje”.

 

Stotinu trinaest hiljada maraka! Stotinu i trinaest ti hiljada krvavih onih sunaca na horizontu jebem do posljednjega, u svega četiri dana otkako je zatvorio petnaest područnih škola, ministar Malešević uštedio je stotinu i trinaest hiljada maraka! Hem usred ljeta, hem preko vikenda! Što će tek biti, koliko će ministar uštedjeti kad područna škola Sveti Sava u Divinu kraj Bileće ne bude radila radnim danima, usred školske godine, strah me i izračunati. I ovako, u četiri dana preko ljetnog vikenda, ministar je uštedio gotovo trideset hiljada maraka dnevno, što znači da će do kraja školske godine uštedjeti cijelih deset milijuna konvertibilnih maraka. Točno onoliko koliko iznosi – tek sad ste shvatili! – minus u budžetu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

 

Zanima li vas pak - a znam da vas zanima, jer je zanimalo i mene - koliko bi Vlada RS uštedjela kad bi zatvorila sve ostale škole u Republici Srpskoj, svih dakle dvjesto osnovnih i stotinu srednjih škola, reći ću vam i to: dvjesto milijuna maraka! I to po troškovniku neradnih ljetnih vikenda! Bogami bi to radnim danima do kraja školske godine ispala i cijela milijarda.

 

A sve ministar budala! Kupio baja limuzinu da bi grijao dupe u sportskom sjedištu! Eh, jadna stoko neuka i neučena, džaba vam škola – i treba ih sve zatvoriti, šta će nam? – kad ne shvaćate da nije ministar kupio skupi Audi “šesticu” da bi se kurčio po Dodikovom vilajetu, već da bi uštedio pare. Zato vi iz matematike nikad niste dobili više od petice, a ministar odmah “šesticu”.

 

Zanima li vas pak - a znam da vas zanima, jer je zanimalo i mene - koliko bi Vlada RS uštedjela kad bi zatvorila sve ostale škole u Republici Srpskoj, svih dakle dvjesto osnovnih i stotinu srednjih škola, reći ću vam i to: dvjesto milijuna maraka!

 

A to, je li u Bosni i Hercegovini nema škole zato što dolazi kijamet Sudnjega dana, ili kijamet Sudnjega dana dolazi zato što nema više škole, u strogo teološkom smislu sasvim je svejedno. Objasnit će vam onaj vjeroučitelj iz Divina kraj Bileće.

 

Možda, eto, nema škole, ali ima Audija “šestice”, s programom stabilizacije vozila, elektronskom asistencijom za vožnju u nagibu, automatskim klima-uređajem, senzorom za svjetlo i kišu, i kompletnom ostalom opremom za kijamet.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook