izazvao veliku pomutnju u diplomatskim krugovima

Pakistanac koji je optuživao ambasadora Makarevića predao se vlastima

Front04.08.17, 18:00h

Pakistanac koji je optuživao ambasadora Makarevića predao se vlastima
Šah je, kako navodi ambasador, pušten uz kauciju, uz obavezu da do 23. augusta ove godine vrati dug u iznosu od 38.000 dolara koje duguje Makareviću

 

Mudesir Šah, pakistanski državljanin protiv kojega je ambasador Bosne i Hercegovine u toj državi, Nedim Makarević podnio krivičnu prijavu, predao se vlastima.

 

Šah je, kako navodi ambasador, pušten uz kauciju, uz obavezu da do 23. augusta ove godine vrati dug u iznosu od 38.000 dolara koje duguje Makareviću. Šah je, inače, prethodnih nekoliko dana izazvao pravu malu pomutnju u diplomatsko-novinarskim krugovima u BiH. Njegov advokat i rođak, Sajid Šah, uputio je pismo na nekoliko adresa koje je putem medija dospjelo u javnost i u kojima se iznosi niz optužbi na račun Makarevića.

 

Kako saopćava  Makarević, Mudesir Šah je bio izvođač radova na zgradu u oblasti Deri, u kojoj je prvotno trebala biti smještena osnovna škola sa imenom prvog predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića. Iznos od 50.000 dolara je većinom obezbijedio lično Makarević (38.000 USD), te Makarevićevi prijatelji (12.000 USD). Makarević dodaje da je sredstva 2016. dao Šahu koji je potpisao bankovne garancije da, u slučaju propasti projekta, mora vratiti novac nazad. Od februara do aprila prošle godine trajali su radovi kada su na teren izašli građevinski inspektori i zatekli, haotično stanje.

 

- Zgrada je građena bez temelja, instalacija i faktički bez cementa. Dva neovisna statička eksperta, jedan iz Sjedinjenim Američkih Država a drugi iz Pakistana, utvrdili su da je gradilište opasno po život radnika, da se zgrada ne može spasiti i da je gradilište neophodno odmah zatvoriti. Ja sam o tome obavijestio Šaha, koji se složio o svemu bez ljutnje, te sam sa njim ostao u korektnim odnosima – saopćava Makarević. Ambasador BiH u Pakistanu pojašnjava da je potom krenuo u novu akciju i organizirao donatorske večeri za izgradnju škole, ovaj put na lokaciji u blizini Sialkota, nekih 500 kilometara udaljenom od Derija.

 

- Nažalost, zbog ove situacije, opet moram istaći da sam uložio lična sredstva o zakupio 40-tak stolova za humanitarnu večeru, i to je novac koji se koristio za financiranje sada već izgrađene škole. Tu sam pozvao ugledne pakstanske građane da bi se upoznali sa projektom te ga u budućnosti pomagali – rekao je Makarević.

 

Školski centar „Alija Izetbegović“ je prošlog mjeseca svečano otvoren uz prisutstvo diplomatskog kora. Makarević, nakon dugog čekanja na povrat sredstava, kaže da je odlučio tužiti Šaha.

 

- Nakon moje tužbe koja datira od 21. jula 2017, on je odlučio da izvrši pritisak na mene da odustanem od tužbe optužujući me za nekakve nebuloze. Po informacijama koje mi je rekla policija, Šah ima podugački policijski dosije prevara za koji nisam znao do unazad mjesec dana. Napisi po medijima da sam mu ostao dužan su potpuna besmislica zbog kojih ću poduzeti korake u zaštiti svog integriteta – navodi u svojoj izjavi ambasador Makarević.

 

(Fena/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook