Ministar optimista

Šarović: U ponedjeljak očekujemo dogovor u vezi sa spornim pravilnikom

Front04.08.17, 14:29h

Šarović: U ponedjeljak očekujemo dogovor u vezi sa spornim pravilnikom
Pravilnikom je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada, i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu potvrdio je da će se u ponedjeljak u Parlamentarnoj skupštini BiH održati skup ministara trgovine i poljoprivrede povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj.

 

- Mislim da će na sastanak doći zemlje koje su najviše pogođene mjerama i Pravilnikom Vlade Hrvatske. Očekujemo da ćemo postići dogovor s hrvatskom stranom, s kojom sam u dnevnoj komunikaciji. Najbolji način za rješavanje navedenog pitanja je da Hrvatska povuče svoj pravilnik ili ga revidira ili da te naknade budu na nivou prosjeka drugih evropskih zemalja, što je za BiH prihvatljivo – rekao je Šarović.

 

Pravilnikom je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada, i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

 

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.

 

Otežavajuća činjenica sa stupanjem na snagu novog pravilnika je i ta što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.

 

- Izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane iz BiH u Hrvatsku posebno se smanjio nakon njenog ulaska u Evropsku uniju. Što se tiče poljoprivrednih proizvoda u 2016. godini iznosi oko 100.000.000 KM. Hrvatska u Bosnu i Hercegovinu izvozi pet, šest puta više - oko 300.000.000 eura. Zato moraju imati u vidu da smo mi za njih važno tržište. Ne smiju da nas ljute na bilo koji način, a prije svega moraju da nas poštuju - zaključio je Šarović na pres-konferenciji u Sarajevu.  

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook