Usvojene žalbe drugih ponuđača

Pao tender za nove pasoše: Evo kada možemo očekivati novu 'krizu'

Hronika30.07.17, 14:53h

Pao tender za nove pasoše: Evo kada možemo očekivati novu 'krizu'
U IDDEEA kažu da neće gubiti vrijeme i da će uskoro raspisati novi tender. U svakom slučaju, poslužiće se i pravnim sredstvima, te će pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor

 

Za put vam, osim savjeta, treba i pasoš. I na šalterima ima gužvi, ali, zasad, ima i dovoljno pasoških knjižica. Naša ekipa raspitala se hoće li tako biti i dogodine, nakon što je u Agenciji za identifikaciona dokumente pao još jedan tender, piše Glas Srpske.

 

Dok od "pasoške krize" ove godine više ne bi trebalo da strahujemo, moguće da ćemo je, ponovo, proživljavati već naredne sezone. I četvrti pokušaj potpisivanja ugovora sa dobavljačem pasoških knjižica je propao, pošto je Kancelarija za žalbe poništila tender koji je raspisala IDDEEA.

 

I ovaj put usvojene su primjedbe francuske firme "Gemalto", da je tender namješten njemačkom "Milbaueru". Isto je potvrdila i Kancelarija za žalbe, koja je u čitavom procesu pronašla nekoliko nepravilnosti.

 

"Može se zaključiti da samo određeni dobavljači, s kojima se ugovorni organ mogao savjetovati kod pripreme tenderske dokumentacije, znaju za rokove, te za ove aktivnosti isti već spremaju ili imaju spreman dizajn, a svi drugi dobavljači su diskriminisani nepravilnim i netransparentnim informisanjem, što je suprotno zakonu", piše u odluci Kancelarije za žalbe.

 

Iz IDDEEA stiže pisani odgovor – tender je poništen jer su usvojene žalbe drugih ponuđača. Zato imaju spreman plan.

 

U IDDEEA kažu da neće gubiti vrijeme i da će uskoro raspisati novi tender. U svakom slučaju, poslužiće se i pravnim sredstvima, te će pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor.

 

Do tada, nema većih problema u isporuci pasoša. U banjalučkom CIPS-u danas nema gužve u redu za putne isprave. Oni koji su danas i naručeni dobili su pasoš.

 

"Predala sam prije, možda, mjesec i pet dana i rekli su da je zakonski rok mjesec dana, ali ako bude nešto duže, oni ne znaju uopšte kad će biti, ali dali su mi broj kad da nazovem, i vjerovatno da će biti za mjesec dana, ali oni kao nisu sigurni. Ja sam zvala i bio je za mjesec i dva-tri dana, eto", kaže Jelena Makivić, građanka koja je čekala pasoš.

 

Ukoliko se dokumentacija ne izmijeni, i naredni, peti tender, mogao bi da bude uzaludan. Ukoliko do toga dođe, od 21. marta naredne godine, kada ističe ugovor sa Milbauerom, ponovo bi se mogli načekati pasoša.

 

(Glas Srpske, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook