Traže raspravu o OSA-i

Članovi SNSD-a podnose ostavke u parlamentarnim tijelima BiH

Front28.07.17, 14:04h

Članovi SNSD-a podnose ostavke u parlamentarnim tijelima BiH
Ponovio je da SNSD nije protiv sporazuma o transportnoj zajednici, ali traži da se ispoštuje Mehanizam koordinacije i rotacije

 

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) donio  je odluku da svi članovi te stranke u komisijama i odborima oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke, saopćio je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

 

- Ostavićemo SDS i dalje u zagrljaju sa SDA, jer nema potrebe da trpimo tu vrstu nasilja unutar parlamenta BiH - ustvrdio je Špirić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

 

Kritikovao je Vijeće ministara BiH, ističući da izvještaj o radu tog izvršnog bh.organa nedavno nije usvojen u parlamentu BiH i da, kako je naveo, nema podršku ni u RS-u ni FBiH.

 

- SNSD se ne bavi time ko će zamijeniti parlamentarnu podršku. Mislim da ih treba pustiti do narednih izbora da urade ono što mogu i nema garancije da će to biti u interesu bilo koga u BiH – rekao je Špirić ističući da živimo u zemlji u kojoj će Vijeće ministara BiH i dalje funkcionisati bez parlamentrane podrške, što znači, tvrdi, da je van kontrole parlamenta.

 

Kritikovao je rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

 

- Živimo u zemlji gdje se ne želi osigurati parlamentarna kontrola nad obavještajnim centrom, a nema ništa opasnije kada u jednoj multietničkoj zemlji obavještajni sektor izađe izvan zakona. RS je dio OSA-e, a pitajte ih kada su razmijenili podatke s predsjednikom RS-a, premijerkom, potpredsjednicima? Nikada u mandatu, a dužni su da to urade. Više puta sam upozoravao da nije dobro da obavještajna agencija bude megafon jedne političke partije. Dobro obaviješteni tvrde da postoje snage unutar te službe koje bi da OSA-u pretvore u AID 2, da bude bošnjačka, muslimanska služba - ustvrdio je.

 

Najavio je  da će SNSD na sjednici Narodne skupštine RS-a tražiti raspravu o radu OSA-e i njenog menadžmenta, zbog činjenice da  ova agencija radi van parlamentarne kontrole i suprotno zakonu.

 

- Onog momenta kada u OSA-i dođemo do menadžmenta koji je spreman da pošuje zakon o radu OSA-e, RS neće imati nikakvih problema da sarađuje - ustvrdio je potpredsjendik navodeći da su "instituicje RS-a meta OSA-e". 

 

Ponovio je da SNSD nije protiv sporazuma o transportnoj zajednici, ali traži da se ispoštuje Mehanizam koordinacije i rotacije.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook