NAKON ODBIJANJA OPTUŽNICE TUŽILAŠTVA BIH

SDA o slučaju 'Referendum': Zaprepašteni smo odlukom Ustavnog suda i sudije koji sebi uzima za pravo...

Front20.07.17, 19:44h

SDA o slučaju 'Referendum': Zaprepašteni smo odlukom Ustavnog suda i sudije koji sebi uzima za pravo...
Iz mnoštva javno dostupnih dokaza kristalno je jasno, ističu u SDA, da su upravo te osobe protiv kojih je obustavljena istraga svjesno i s umišljajem postupale suprotno obavezujućoj odluci Ustavnog suda BiH, znajući da tako čine krivično djelo



 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da odbijanje optužnice Tužilaštva BiH za krivično djelo neizvršenja konačne i izvršne odluke Ustavnog suda BiH, kojom je naloženo obustavljanje provođenja referenduma o 9. januaru u entitetu Republika Srpska, predstavlja katastrofalnu poruku za poštivanje vladavine prava i ustavno-pravnog poretka u BiH.

 

- Primarna odgovornost za ovakav, po pravosuđe BiH poražavajući ishod, je na Tužilaštvu BiH zato jer optužnicom nisu obuhvaćene određene glavne službene osobe u institucijama entiteta Republika Srpska koje nemaju imunitet od krivičnog gonjenja a svojim su službenim radnjama i aktivnostima počinile, pomogle ili poticale krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH - navodi se.

 

Mišljenja su da duboko zabrinjava činjenica da Tužilaštvo BiH javnosti nikada nije dalo ozbiljno pravno obrazloženje razloga zbog kojih je donesena odluka o obustavi istrage protiv tih osoba.

 

- Šturo i stereotipno saopštenje za javnost Tužilaštva BiH od 14. jula ove godine u kojem se, između ostalog, navodi da je naredba o obustavi istrage protiv tih osoba donesena zato jer “ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu” predstavlja pravnu lakrdiju i ismijavanje vladavine prava - ističe se.


Iz mnoštva javno dostupnih dokaza kristalno je, kako ističu, jasno da su upravo te osobe protiv kojih je obustavljena istraga svjesno i s umišljajem postupale suprotno obavezujućoj odluci Ustavnog suda BiH, znajući da tako čine krivično djelo. Neki od njih su čak i javno potvrdili svoju odgovornost, izražavajući iznenađenje i čuđenje da nisu obuhvaćeni optužnicom Tužilaštva BiH.

 

- I pravnim laicima je jasno da nema nikakve pravne logike niti smisla optužiti nekoliko nižerangiranih službenih osoba u institucijama entiteta Republika Srpska za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, tvrdeći da za tu optužnicu postoji dovoljno dokaza, a pri tome istovremeno obustaviti istragu i tvrditi da nema dovoljno dokaza da se optužnica podigne i protiv njima direktno nadređenih visokorangiranih nalogodavaca koji su inicirali, predložili, usvojili i potpisali sve ključne odluke vezane za raspisivanje referenduma te zatim preduzeli niz službenih radnji i aktivnosti da omoguće i pomognu realizaciju tih odluka - navodi se.

 

Stoga se, smatraju u SDA, teško oteti utisku da je odluka Tužilaštva BiH o obustavi istrage protiv visokorangiranih službenih osoba u institucijama entiteta Republika Srpska svjesno i namjerno donesena s ciljem da se sabotira pravna valjanost optužnice kako bi ista u konačnici bila odbijena od Suda BiH.

 

- Također smo zaprepašteni i odlukom sudije za prethodno saslušanje o odbijanju čak i te nepotpune optužnice. Naime, sudija za prethodno saslušanje u svojoj odluci zaključuje da “iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo”, čime sebi uzima za pravo, a što je veoma neuobičajeno, da umjesto sudskog vijeća donosi konačnu odluku.

 

Vjerujemo da će bh. pravosuđe smoći snage i hrabrosti da zaustavi i sankcioniše ovakvo postupanje pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija, te da će u bh. pravosuđu u konačnici ipak prevladati nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam i integritet nad neodgovornim, nestručnim, proizvoljnim i politički motivisanim djelovanjem pojedinaca kojim se narušava kredibilitet državnih pravosudnih institucija i podriva vladavina prava u Bosni i Hercegovini - saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.  

 

(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook