Ivan Brajović doputovao u službenu posjetu BiH

Parlamentarci BiH i Crne Gore: Unaprijediti ekonomsku saradnju

Hronika20.07.17, 11:34h

Parlamentarci BiH i Crne Gore: Unaprijediti ekonomsku saradnju
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka kazao novinarima da je konstatirano da su odnosi BiH i Crne Gore prijateljski, dobrosusjedski odnosi te da su to države koje nemaju otvorenih pitanja

 

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članovi delegacije Skupštine Crne Gore, koju u posjeti BiH predvodi predsjednik Skupštine Ivan Brajović, su tokom današnjeg sastanka u Sarajevu ocijenili da su bilateralni odnosi u svim sferama na vrlo visokom nivou, te da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka kazao novinarima da je konstatirano da su odnosi BiH i Crne Gore prijateljski, dobrosusjedski odnosi te da su to države koje nemaju otvorenih pitanja.



- Upućujemo iskrene čestitke Crnoj Gori zbog prijema u članstvo u NATO Savez. Smatramo da je to jako važno za Crnu Goru, ali da je jako važno i za stabilnost ukupnog regiona. Želimo napredak Crnoj Gori i na evropskom putu - kazao je Džaferović.

 


Tokom sastanka je konstatirano da su bilateralni odnosi u svim sferama na vrlo visokom nivou, te da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, veće investicije, ulaganja.



- Mislim da tu postoji određeni prostor. Nismo zadovoljni infrastrukturnom povezanošću, komunikacijskom povezanošću između Crne Gore i BiH i snažan naglasak dajemo na izgradnju puta koji ide od Sarajeva preko Šćepan Polja do Podgorice i željezničke pruge koja ide od Čapljine preko Trebinja do Nikšića - naglasio je Džaferović.



Dodao je da su konstatirali da su dvije države zaključile brojne sporazume, te da je u fazi potpisivanja još nekoliko sporazuma.



- Sporazum o državnoj granici, koji je u potpunosti stabilizirao odnose, je zaključen već ranije - napomenuo je Džaferović.



Predsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta BiH Bariša Čolak je kazao da je danas posebno istaknuta potreba unapređenja ekonomske suradnje, suradnje na infrastrukturnim objektima, „što je vrlo važno za obje zemlje“.



- Istakli smo i probleme s kojima se susreće i jedna i druga država. Upoznali smo goste s trenutnim stanjem u BiH, u našoj Parlamentarnoj skupštini i u našem političkom životu - naveo je Čolak.


Po njegovim riječima, svo ono što je Crna Gora napravila nije samo uspjeh Crne Gore, „to je uspjeh čitave ove regije“.



- Njihov uspjeh na euroatlanskom putu, a posebno NATO Savez je nešto što nam daje za pravo da kažemo da će mir, stabilnost i sigurnost na ovim prostorima biti nešto što će obilježiti dugo razdoblje ispred nas. Treba im čestitati i na tome što su jako puno napravili na otvaranju poglavlja vezano za članstvo u EU - smatra Čolak.



Istaknuo je da je od iznimne važnosti da se unaprijedi suradnja i zajednički nastupi prema EU predpristupnim fondovima.



Čolak cijeni da je to vrlo značajno i da tu „imamo jako dobre šanse apolicirati za značajna sredstav iz EU, kako bi ovaj prostor još više integrirali u ekonomskom smislu“.



Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je ocijenio da saradnja stalno ide uzlaznom linijom te da nema otvorenih pitanja i da će i današnji razgovori doprinijeti još intenzivnojoj saradnji.



- Politička saradnja, politički razgovori, parlamentarna diplomatija je uspješna onoliko koliko omogućava kvalitetniju ekonomsku saradnju i koliko omogućava uspjeh, bolji život naših građana. Siguran sam da je između Crne Gore i BiH to na najvišem nivou - kazao je Brajović.



Napomenuo je da su BiH i Crna Gora potpisali prvi sveobuhvatan sporazum o granici.



Brajović je istaknuo da su vrlo ponosni i smatraju to svojim velikim političkim uspjehom što je Crna Gora postala članica NATO-a, 11 godina poslije osamostaljivanja, i što su lideri u regionu kad su u pitanju integracije i njihov put ka EU.



- Ko god od naših susjeda želi da krene tim putem, mi smo tu da podjelimo sva iskustva, do podijelimo ekspertsku pomoć i da razmjenom iskustva omogućimo da, kako BiH tako i ostali naši susjedi, na tom putu bilježe bolje rezultate. Mislim da, kad su u pitanju evropske integracije, niko na zapadnom Balkanu ne treba da ostane van toga. Na zapadnom Balkanu nam ne treba ni jedna 'crna rupa' u tom integrisanju u evropski prostor - poručio je Brajović.   



Delegacija Skupštine Crne Gore danas će imati sastanke i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potom i s članovima Predsjedništva BiH.   



(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook