Ni na drugom roku neće biti upisan planirani broj

Na Univerzitetu u Sarajevu DRASTIČNO opao broj studenata, a ovo su ČETIRI razloga zašto

Hronika18.07.17, 15:11h

Na Univerzitetu u Sarajevu DRASTIČNO opao broj studenata, a ovo su ČETIRI razloga zašto
Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu pretpostavlja da će se, prvenstveno zbog migracija i demografskog pada, slična situacija ponavljati i narednih godina, ali ne „tako drastično“

 

Univerzitet u Sarajevu bilježi manji broj prijavljenih kandidata za upis na fakultete u narednoj akademskoj godini, sačekat će i drugi rok, ali ističu da je već izvjesno da neće biti upisan planirani broj studenata.

 

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Aida Hodžić kazala je Feni da je nekoliko razloga za smanjen broj prijavljenih kandidata za upis, ali da na to uglavnom nisu mogli utjecati.

 

- Prvenstveno je to generacija prelaska s osmogodišnjeg na devetogodišnje obrazovanje, a razlozi su i demografski pad (smanjen broj srednjoškolaca i maturanata), migracije (slična situacija i u razvijenijim državama), ali i nelojalna konkurencija od dijela privatnih fakulteta - istaknula je.    

 

Pretpostavlja da će se, prvenstveno zbog migracija i demografskog pada, slična situacija ponavljati i narednih godina, ali ne „tako drastično“.

 

Uvjerena je da se UNSA, s tim objektivnim okolnostima, može boriti stalnim poboljšanjem kvalitete nastavnog procesa i značajnijim promoviranjem ponude na fakultetima tog univerziteta.

 

- To podrazumijeva stalno inoviranje nastavnih planova i programa, kvalitetniju nastavu, kao i podizanjem kriterija da bi naša diploma bila još vrednija, studijske programe na engleskom eventualno i drugim jezicime te privlačenje studenata izvan BiH - naglasila je. Kaže da je UNSA ove godine, osim klasičnog prezentiranja, mnogo radio na promoviranju ponude kampanjom koja je primjerena i bliska mladim ljudima.  

 

Po mišljenju ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvira Kazazovića uvođenje devetogodišnjeg obrazovnog sistema osnovni je razlog manjeg broja prijava za upis na fakultetima, te da nema razloga za zabrinutost jer će već naredne godine stanje biti uobičajeno.

 

- Primijetio sam da fakulteti, u cijeloj BiH, nisu pratili situaciju da imamo jednu generaciju koja će imati znatno manji broj učenika. Nema razloga za zabrinutost univerziteta, ove godine će biti manji broj studenata, već naredne godine idu generacije koje imaju isti broj učenika - kazao je i naglasio da je u KS-u povećan broj, već treću generaciju, učenika koji upisuju srednju školu.

 

Na većini fakulteta UNSA završen je prvi upisni rok, a na osnovu raspoloživih mjesta bit će organiziran i naknadni upisni rok (ovisno od fakulteta). U prvom upisnom roku bilo je 3.851 prijava (oko 60 posto), a za prvu godinu prvog ciklusa ponuđeno je 5.880 mjesta. Najveći interes je na Akademiji scenskih umjetnosti, medicinskoj grupaciji, te tehničkim naukama (arhitektura i Elektrotehnički fakultet), a mali interes je na fakultetima iz grupacije društvenih i humanističkih nauka.    

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook