predstavljen program

SFF 2017: U Takmičarskom programu za igrani film tri svjetske i četiri regionalne premijere

Mediji18.07.17, 14:39h

SFF 2017: U Takmičarskom programu za igrani film tri svjetske i četiri regionalne premijere
Selektorica igranog i kratkog filma te filmova u sekciji “U Fokusu” Elma Tataragić predstavila je djela koja će se ove godine naći u najvažnijem programu SFF-a

 

Ususret 23. Sarajevo Film Festivalu (SFF), najvećoj regionalnoj filmskoj smotri koja će se održati od 11. do 18. augusta, na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu objavljen je Takmičarski program za igrani film u okviru kojeg će ove godine biti upriličene tri svjetske i četiri regionalne premijere, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Selektorica igranog i kratkog filma te filmova u sekciji “U Fokusu” Elma Tataragić predstavila je djela koja će se ove godine naći u najvažnijem programu SFF-a. Istakla je da je za Takmičarski program – igrani film borilo 210 naslova, a odabrano je devet. Od devet filmova koji su ušli u zvaničnu selekciju, sedam se takmiči za nagradu Srce Sarajeva, a dva filma će imati svoje gala projekcije.

 

Prva gala projekcija je bosanskohercegovački film "Muškarci ne plaču", debitantsko ostvarenje Alena Drljevića, kao i prvi bh. dugometražni animirani film "Ptice kao mi" u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

 

Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku. U utrci za prestižno Srce Sarajeva su: "Pravci" (Bugarska) u režiji Stephana Komandareva; “Sofijin sin” (Grčka) u režiji Eline Psykou; "Strašna majka" (Gruzija) debitankinje Ane Urushandze i "Taoci" (Gruzija) u režiji Reza Gigineishvili.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook