Osvježenje potražite na drugom mjestu

Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka opasne po zdravlje kupača

Hronika13.07.17, 12:19h

Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka opasne po zdravlje kupača
Iz Zavoda navode da su rijeke na području Sarajevskog kantona zagađene jer ni najuži centar Sarajeva nema kompletan sistem odvođenja otpadnih voda u kolektor

 

Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka zagađene su i predstavljaju opasnost po zdravlje kupača, upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevskog kantona.

 

Tokom analize rezultata mikrobioloških pokazatelja uzoraka uzetih iz rijeka, konstatovano je fekalno zagađenje. Ispitivanjem je utvrđen veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao ešerihija koli i enterokokus, što ukazuje da voda u ovim rijekama nije odgovarajućeg kvaliteta i da predstavlja higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje kupača.

 

Iz Zavoda upozoravaju da kupanje u ovim rijekama može da uzrokuje bolesti koje se prenose fekalno-oralnim putem, kao što su gastroenteritis, hepatitis i konjuktivitis, te neke druge virusne i parazitske bolesti.

 

Organi koje zahvataju ove bolesti su digestivni trakt, urogentialni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu da budu temperatura, povraćanje, proliv, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju, te promjene na koži, piše "Oslobođenje".

 

Iz Zavoda navode da su rijeke na području Sarajevskog kantona zagađene jer ni najuži centar Sarajeva nema kompletan sistem odvođenja otpadnih voda u kolektor, a zagađenje potiče i od sanitarnih otpadnih voda - kanalizacije, odlaganja smeća uz vodotoke, te nepostojanja kanalizacione mreže u seoskim i prigradskim naseljima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook