Šarović upozorio

RS uslovila Evropsku komisiju, BiH bi mogla ostati bez 90 miliona KM

Front12.07.17, 20:45h

RS uslovila Evropsku komisiju, BiH bi mogla ostati bez 90 miliona KM
Pojasnio je da je RS tražila da se mijenja tekst osnovnog ugovora što je, kako je naveo, ''nemoguća misija''

 

Republika Srpska postavila je uslove Evropskoj komisiji u vezi s potpisivanjem sporazuma, odnosno pridruživanja Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici zapadnog Balkana zbog čega će BiH izgubiti 90 miliona KM grant sredstava za tri dionice koridora Vc koje finansira Evropska investiciona banka, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović novinarima u pauzi Samita u Trstu.

 

- Situacija se u vezi s Transportnom zajednicom komplikuje. Republika Srpska je promijenila svoje mišljenje, dala je saglasnost, ali je postavila neke uslove Evropskoj komisiji, a Evropska komisija se ne može uslovljavati. Ne može ta varijanta, želimo članstvo, ali pod našim uslovima. Uslovi su jednaki za sve zemlje, tekst ugovora se ne može mijenjati - naveo je Šarović.

 

U vezi s dionicama vrijednim 90 miliona rekao je da se radi o dvije u Federaciji BiH i jednoj u Republici Srpskoj te o grant sredstvima za rekonstrukciju Luke Brčko.

 

- Ta četiri projekta su na 'čekanju', 90 miliona su grant sredstva, a ostala vrlo povoljna kreditna sredstva. Zaista ovu situaciju moramo prekinuti. Ovakav rad protiv općeg interesa mora doživjeti kraj. Ja snažno podržavam članstvo BiH u Transportnoj zajednici za zapadni Balkan i uvjeren sam da će prevladati razum - naglasio je Šarović.

 

Pojasnio je da je RS tražila da se mijenja tekst osnovnog ugovora što je, kako je naveo, ''nemoguća misija''.

 

- RS traži određene garancije od EU. Radi se o garancijama u vezi s tehničkim uslovima u ugovoru, o spremnosti trenutka zemlje da preuzme neke obaveze, u vezi s predsjedavanjem BiH - dodao je Šarović.

 

Tvrdi da takva pitanja nisu za EU nego da je to pitanje nadležnosti Ustava BiH.

 

- Zamaramo Evopsku komisiju s našim nesuvislim prijedlozima, ali uvjeren sam da ćemo izaći iz ove situacije zbog koristi za sve -  istakao je Šarović.

 

Cilj Transportne zajednice je umrežiti zemlje koje čekaju ulazak u EU, a to su Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH i Priština. Rezultat toga bi bio jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, riječnog i pomorskog saobraćaja između država zapadnog Balkana i EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook