Obračun SDP-ove perjanice i premijera TK

Dževad Hadžić: Premijeru, znate li kako žive obični ljudi... Bego Gutić: Kad već pitate, da Vam odgovorim...

Front10.07.17, 22:03h

Dževad Hadžić: Premijeru, znate li kako žive obični ljudi... Bego Gutić: Kad već pitate, da Vam odgovorim...
Nakon što je poslanik SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Dževad Hadžić javno uputio poveću količinu pitanja premijeru Begi Gutiću, uslijedio je premijerov direktni odgovor

 

 

Obzirom da je već Dževad Hadžić, SDP-ova perjanica, postavio pitanje, red je da mu se i odgovori. Obzirom na stil pisanja kojim se služio u pitanju, odgovorit ćemo istim, malo slobodnijim stilom, navodi se u odgovoru premijera TK Bege Gutića koji prenosi Tip.ba:


U reagovanju premijera na prvobitni tekst Vas smo se, poslaniče Hadžić, dotakli samo onoliko koliko je trebalo da odgovorimo na Vašu inicijalnu izjavu. Kako ste u svojim „pitanjima“ proširili obim diskusije, ni ja se ovom prilikom neću držati obima pitanja koje ste postavili.

 

Dževad Hadžić (SDP): Ne mogu a da ne upitam premijera TK Begu Gutića…

U povodu „reagovanja“ iz ureda premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića na tekst „Za tuzlanskog premijera namještaj od 30.000 maraka“, predsjednik Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK Dževad Hadžić oglasio se saopštenjem za javnost u kome je premijeru TK postavio nekoliko pitanja:
Prvo, želim zbog javnosti prokomentarisati izjavu Vlade u pomenutom saopćenju, koja sama za sebe tvrdi da ima najbolje rezultate u posljednjih 10 godina. Izjavljujući ovo, premijer se sigurno rukovodi Gebelsovom izrekom da "više puta ponovljena laž u ušima građana postane istina".
Pitam premijera, kako se može hvaliti tekućim suficitom u budžetu TK kada su značajno smanjeni izdaci za obrazovanje, socijalna davanja, povratak, izdvajanja za boračke kategorije za podršku razvoja Kantona itd? Ako realizaciju budžeta za 2016. godinu uporedimo sa realizacijum budžeta u 2011. i 2012. godini, onda ne mogu a da ne upitam  premijera TK Begu Gutića:
- Nije li tačno da su sredstva namjenjena obrazovanju u odnosu na 2011. i 2012. godini smanjena na 10.000.000 KM u 2016. godini, jesu li socijalna davanja smanjena za 3.000.000 KM, da su poticaji individualnim poljoprivrednim proizvođačima umanjeni za 5.000.000 KM, da su izdvajanja za boračke kategorije stanovništva za 3.000.000 KM, da su sredstva za povratak smanjena za 2.000.000 KM, itd.
Samo na ovih nekoliko budžetskih pozicija vidi se da je Vlada TK od građana uzela preko 20.000.000 KM. U isto vrijeme povećane su budžetske pozicije izdvajanje za medije i budžetska rezerva. Budžetskom rezervom raspolaže sam premijer, a sredstva za medije su vjerovatno povećana sa ciljem stvaranja lažne slike o „uspješnom radu“ ove vlade. Simptomatično je da na istoj sjednici Vlada TK donijela Odluku o smanjenju sredstava za socijalna davanja najugrožnijoj kategoriji stanovništva, a povećavala sredstva za medije.
Premijer se još dotakao obrazovanja i istakao da su povećana kapitalna ulaganja u oblasti obrazovanja sa 110.000 KM na 550.000 KM. Ovo su mizerna sredstva s obzirom na broj škola i veličinu zahtjeva za kapitalna ulaganja. Nažalost, još uvijek postoje školski objekti koji prokišnjavaju, nemaju riješeno pitanje grijanja ili nemaju dovoljno sredstava za osnovne potrebe u obavljanju praktične i teoretske nastave.
Pitam premijera: „Ako upoređujući budžete TK 2011. i 2016. godine vidimo razliku u izdvajanju za obrazovanje u visini 10.000.000KM, a očekivati je da se svake godine ta razlika i povećava, zašto do sada Vlada nije izradila program i bar dio od ovih sredstava nije usmjerila u kapitalna ulaganja?
Pozdravljam ulaganja u školske objekte u pomenutom saopćenju, ali ne mogu se oteti utisku da će kada je obrazovanje u pitanju, ova Vlada ostati upamćena po smjenama direktora osnovnih i srednjih škola, nepotizmu prilikom zapošljavanja u osnovnom i srednjem obrazovanju i sramnim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju TK kojim je za jedan dan smijenjen rektor Univerziteta i svi prorektori, svi dekani Univerziteta. Time je Univerzitet stavljen pod političku kontrolu, što ne postoji nigdje u svijetu.
S obzirom da Premijer izdvajanje iz budžeta u visini od 30.000 KM za nabavku namještaja u svom kabinetu pravda paljenjem zgrade Vlade i da je u toj paljevini stradao premijerov ured. Pitam premijera da li je tačno da je ured premijera nabavio i novo auto, da li je predsjednik Skupštine TK, također, kupio novo skupocjeno auto?
Ako je tačno da su ova auta nabavljena, je li i za njih opravdanje da su izgorjela u paljevini, ili se radi o rastošnosti i socijalnoj neosjetljivosti prvih ljudi kantona? Kad se već dotičem paljevine, onda gospodine premijeru, zar nije krajnje vrijeme da nama i javnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova TK konačno dostavi dokaze o počiniocima i nalogodavcima paljenja zgrade Vlade TK? Da li Ministarstvo unutrašnjih poslova to ne čini zbog toga što nema dovoljno dokaza i informacija ili možda zbog toga što se boji do koga će dovesti istraga?
Gospodine premijeru, razumijem vašu nervozu i bijes, jer je javnost saznala za Vašu bahatost, socijalnu neosjetljivost i rastrošnost, ali ne mogu shvatiti da Vi imate pravo građanima dijeliti moralne lekcije. Dosadašnjim načinom vladavine Tuzlanskim kantonom tzv. „banovićki lobi“, predvođen vama, je zbog apsolutističke želje za vlašću u više navrata degradirao institucije ovog kantona, pa čak i vlasitite stranke, nastojeći sve staviti pod svoju kontrolu. Iako svojim saopćenjima i medijskim istupima za vlastite promašaje pokušavate okriviti druge, ipak ćete ostati upamćeni kao jedina vlast koja je građanima uskratila osnovno ljudsko pravo da mirnim okupljanjem izraze svoje mišljenje, kako to priliči u demokratskom svijetu.
Javnost će vas zapamtiti kao predvodnika vlasti, koja je do sada neviđenim pritiscima i ucjenama akademsku zajednicu stavila pod političku kontrolu. Ne može se nikakvim saopoćenjima i medijskim atacima na političke neistomišljenike promijeniti realna slika života građana Tuzlanskog kantona, koji zbog uskraćivanja osnovnih ljuskih prava, nepotizma, stranačkog zapošljavanja i loših uslova života sve češće pakuju kofere i napuštaju ovu zemlju. 
Uvaženi premijeru, okrenite se oko sebe i pogledajte u kakvim uslovima žive obični ljudi, nekadašnji borci, penzioneri, mladi, koji često nemaju ni jednu marku za hljeb, dok Vi za njihov novac kupujete stolicu na zaključavanje sa masažom. Zapitajte se da li je to narodna vlast ili vlast pojedinaca, koja je izgubila kompas i vezu sa realnim životom?

(Tip.ba)

S jedne strane razumijem Vašu želju i potrebu da svaku priliku iskoristite za ličnu medijsku promociju, ali ne razumijem potrebu da parcijalno navodite moje izjave i time jasno pokazujete da ne podnosite konkretne rezultate i postignuća ove Vlade Tuzlanskog kantona.


Ali dobro, to je način na kojem Vi već 10 godina, bez ikakvih konkretnih rezultata, opstajete u političkom životu Tuzlanskog kantona, a po osnovu čega ste od 2010. godine po osnovu plaće, paušala i naknada naplatili oko 231.000 KM (po osnovu plate oko 110.000 KM, a po osnovu paušala i naknada oko 121.000 KM). Očito je za Vas, kao bivšeg prosvjetnog radnika, politika unosan biznis u kojem ostvarujete prihode, koje ne biste mogli ostvariti baveći se profesorskim poslom.


Kojim rezultatima pravdate primljena finansijska sredstva, a samim tim i na osnovu čega sebi uzimate za pravo da kritikujete bilo čiji rad, posebno uzimajući u obzir da ste, kao bivši sindikalac, ulaskom u politiku, zaboravili svoje dojučerašnje kolege radnike?


Da se vratim na Vaše „friziranje“ moje izjave.


Izdvajanja za kapitalne investicije u oblasti obrazovanja smo sa zatečenih 110.000 KM povećali na 1.364.140,00 KM. U proteklom periodu izgradili smo jednu sasvim novu školu u Stjepan polju i rekonstruisali fiskulturnu salu u školi „Hasan Kikić“, u Gračanici, izgradili novi objekat Područne škole„Gornje Hrasno“ u Kalesiji, a ove godine planiramo izgraditi područne škole Vučkovci i II Etapu izgradnje Područne škole u MZ Požarike, te izgraditi fiskulturnu salu OŠ „Sjenjak“ u Tuzli.


Posebno je bitno spomenuti fiskulturnu salu u OŠ „Sjenjak“, jer je upravo po riječima Vašeg partijskog kolege gradonačelnika Jasmina Imamovića, i on sam bio obmanut Vašim i obećanjima Vlade kojom je predsjedavao SDP, da će sala biti izgrađena 2012. ili 2013. godine.


Ovom prilikom neću spominjati brojne investicije u koje smo u proteklom periodu realizirali u Univerzitet u Tuzli, od kojih je najveća spajanje Kampusa na sistem daljinskog zagrijavanja, čija je vrijednost oko pola miliona KM, te pripreme za rekonstrukciju cijelog jednog novog objekta u Kampusu.


Obzirom da ste spomenuli navodnu politizaciju Univerziteta, želim upravo ukazati da smo aktivnostima Vlade zaustavili dalje propadanje Univerziteta, opstruiranje budućih, već najavljenih investicija, nenamjensko korištenje odobrenih sredstava, te finansijski stabilizirali ovu visokoškolsku ustanovu.

Pitanje za Vas, uvaženi poslaniče, koliko je škola izgrađeno u krnjem mandatu, dešavanjem naroda smijenjene, Vlade SDP-a?


Obzirom da ste u tom mandatu bili šef Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK, direktno ste bili odgovorni i na Vaš lični račun idu možda i najveće zasluge za pogubnu politiku koju je naš kanton imao u tom periodu, a koja je rezultirala demonstracijama i neredima, koje, ponovno ponavljam, ne opravdavam i nikada nisam opravdavao.


Također, u vezi sa Vašim referiranjem i ponovnim dezavuisanjem javnosti iznošenjem netačnih i neprovjerenih činjenica, ja i ovu priliku koristim da pozovem istražne i pravosudne organe da procesuiraju sve osobe odgovorne za događaje iz februara 2014. godine, kao i one osobe koje su svojim aktivnostima u tadašnjoj vlasti doprinijele stvaranju socijalnog nezadovoljstva.


U vezi sa Vašim dijeljenjem „moralnih lekcija“, pa Vi, koji ste lično, u mandatu 2010-2014. zabranili direktorima škola u Kalesiji da u radni odnos primaju prosvjetni sa bilo kojeg drugog područja osim Kalesije, ste zadnji koji imaju pravo bilo kome ukazivati na moral i poštenje. Ove prijetnje još uvijek su svježe u pamćenju i mogu ih potvrditi brojni direktori školskih ustanova. Također, zapošljavanje po partijskoj dužnosti i srodničkoj liniji je obilježilo SDP-ov mandat, tako da steVi zadnji koji o tome ima pravo da govori, a o tome govori i narodna izreka „Nije važno šta se priča, nego ko to priča“.


Kada već govorimo o nepotizmu i zapošljavanju po stranačkoj liniji, navest ću samo sporno zapošljavanje Vaše snahe u Dom zdravlja u Tuzli.


Zbog Vašeg odnosa, Vaš je brat procesuiran kao radnik Obavještajno – sigurnosne agencije (OSA), a Vi i dalje, koristiteći njegove veze sa OSA-om, i sa drugim partijskim kolegama, prikupljate podatke o političkim neistomišljenicima.


Nažalost, te kolege, koje su do nedavno bile SDP-ov kadar, a preko noći su zaposleni u OSA-i, i dalje misle da svoje izvještaje trebaju podnositi Dž.H. i SDP-u, a ne OSA-i.


Kada je u pitanju Vaše tendenciozno prikazivanje smanjivanja izdvajanja za pojedine oblasti, moram istaći da je u tim iznosima sredstava koje Vi navodite u velikoj mjeri sudjelovala upravo ova politika i premijer Gutić, koji je tada sjedio na poziciji ministra unutrašnjih poslova.


Molim Vas da sa današnjim izdvajanjima uporedite stavke u budžetu, koje su bile izdvajane nakon što je SDA tada napustila Vladu TK.


Neosporna je činjenica da je upravo tada počeo strmoglavi pad i urušavanje kantona. Počelo je nerealno planiranje kantonalnog budžeta, trošenje novca za koji nije postojalo realan izvor prihoda, a time i nekontrolisano gomilanje kantonalnog deficita i stvaranje obaveza generacijama koje dolaze.


Za razliku od tadašnjeg perioda, konkretna, a ne samo deklarativna, politika ove Vlade je stabilizacija Budžeta. To smo dokazali smanjenjem kumuliranog deficita sa 99 na manje od 56 miliona KM.


Da smo novac usmjeravali u pravom smjeru govore i podaci zvanični Službe za zapošljavanje i Poreske uprave. Upravo je zahvaljujući našoj politici i, za privredu stimulativnim mjerama, broj zaposlenih, prvi puta nakon rata veći je od broja nezaposlenih u našem kantonu.


Za razliku od cifri koje spominjete u svom „pitanju“ i nerealnog „pumpanja“ Kantonalnog budžeta zarad ispunjavanja ličnih i stranačkih želja skupštinskih stranaka i poslanika, ova Vlada je zauzela čvrst stav i novčane tokove usmjerila u ispravnom pravcu.


Da govorim istinu pokazuju i finansijski izvještaji javnih preduzeća. U vrijeme trajanja kratkotrajnog mandata SDP-ovog direktora JP RTV TK, ukupan dug ovog javnog preduzeća porastao je za oko jedan milion KM. I taj dug nova Uprava i Vlada Tuzlanskog kantona uspješno saniraju.


Kako na kraju spominjete po čemu će čija Vlada biti upamćena, drago nam je da smo u ovom mandatu riješili pitanje svakodnevnih protesta, blokada saobraćajnica i svih onih ružnih slika koje nam je Vlada SDP-a ostavila u amanet nakon februara 2014.


Ipak, mislim da je daleko veći grijeh i pred Bogom i pred narodom, ograničiti primanja porodilja za vrijeme porodiljskog odsustva sa 90% prosječnog ličnog dohotka porodilje, na maksimalno 90% ličnog dohotka, ukoliko isti ne prelazi prosječnu plaću  u Federaciji BiH, što je uradila Vlada kojom je upravljao SDP. Zahvaljujući ovoj, za natalitet veoma destimulirajućoj odluci, mnogi mladi ljudi danas posebno razmišljaju i planiraju svoje potomstvo.


Kada su u pitanju naše odluke, slažemo se da će nezadovoljnih ljudi uvijek biti, ali je pitanje na koji način oni imaju pravo da izražavaju svoje nezadovoljstvo. Sigurno da svojim protestima nemaju pravo ugrožavati prava drugih građana ovog kantona, a zakonska rješenja slična ovom našem, prisutna su u većini demokratskih zemalja.


Istovremeno i na kraju ovog odgovora želim potcrtati da su rješenja, koja je u proteklom periodu ponudila i realizirala ova Vlada Tuzlanskog kantona, na kraju rezultirala neuporedivo većim brojem zadovoljnih osoba.


 Da li vi to možete reći za stanje koje ste ostavili 2014. godine nakon mandata SDP-a?

 
Na kraju, i Vaš medijski istup, kao i uopće Vaše političko ponašanje, jasan je pokazatelj da nemate ideju, plan i viziju za predstojeću kampanju koju ste započeli mnogo prije predviđenog termina.


Pokazatelj i jedino relevantno mjerilo naših aktivnosti su građani Tuzlanskog kantona. A oni su ovu vlast i naše rezultate na proteklim lokalnim izborima 2016. godine nagradili sa oko 6.000 glasova više nego 2014. godine, a time i epitetom „pobjednička“. Kao jedini relevantan sud, oni će naše rezultate vrjednovati i 2018. godine.


Uvaženi poslaniče Hadžić, samo Vaše obraćanje meni na način kako ste to učinili pokazuje da ste politički pobačaj SDP-a i da se na ovakav način pokušavate nametnuti na neku od lista za izbore 2018. godine. U tom naumu imate moju ličnu podršku, jer dok god Vi budete perjanica SDP-a, izborni rezultat i konačna pobjeda Stranke demokratske akcije neće biti upitna, navodi se u reagovanju premijera TK Bege Gutića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook