Građani naše zemlje neodlučni

Je li u BiH moguć američki model penzijskog i zdravstvenog osiguranja?

Hronika09.07.17, 17:15h

Je li u BiH moguć američki model penzijskog i zdravstvenog osiguranja?
Tako je naša zemlja svrstana u treću grupu u koju spadaju države u kojima je mišljenje stanovnika podijeljeno

 

Oko 51 posto stanovništva svijeta radije bi plaćalo manje poreza državi, a preuzelo veću odgovornost na sebe u smislu penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Pokazalo je to istraživanje „Gallup Internationala“ provedeno u 68 država, piše Avaz.


Model povećane lične odgovornosti uz smanjenje poreza naspram visokih poreznih opterećenja izabrala je većina stanovnika evropskih država, Južne i Sjeverne Amerike, dok su model socijalne brige države izabrali stanovnici skandinavskih država, te Kine, Japana i Tajlanda.

 

U BiH je neznatno više ispitanika kojima ne bi bio problem plaćati više poreza, ali isključivo ukoliko bi država imala adekvatne socijalne mehanizme koje bi koristila za pomoć stanovništvu.


- Za veće poreze se izjasnilo 43 posto ispitanih, a protiv njih 40 posto – navodi se u istraživanju.

 

Tako je naša zemlja svrstana u treću grupu u koju spadaju države u kojima je mišljenje stanovnika podijeljeno, a tu su još Rusija, Ukrajina, Latvija, Njemačka, Francuska, Portugal.

 

Prema mišljenju stručnjaka, model lične odgovornosti dobio je prednost jer sve više ljudi gubi vjeru da država može i uz visoku stopu poreza osigurati redovnu i dostojnu isplatu penzija ili pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Ovo mišljenje potvrđuje i nedavno objavljeno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u kojem se navodi da BiH na godišnjem nivou za zdravstvo daje 14,1 posto svih državnih izdvajanja, dok se ne može pohvaliti dobrim rezultatima u ovoj oblasti.  


Ekonomski analitičar Admir Čavalić za „Avaz“ kaže da se u posljednjih 30 godina u okviru ekonomske teorije i prakse vidi da model tržišne ekonomije dobiva na značaju naročito kad se radi o uređenju javnih usluga.

 

 - Dakle u svijetu se sve više javnih usluga prebacuje na privatni sektor, u kontekstu BiH je interesantno jer smo mi tranzicijska ekonomija, a istraživanja pokazuju da građani nisu kulturološki spremni da napuste sadašnji sistem. Mada, s druge strane, postoji veliko nezadovoljstvo uslugama koje pruža država, pa tu su i penzioni i zdravstveni sistemi. To sugerira da bi građani BiH, kad bi se našli pred izborom između monopola države i privatnog tržišta, vjerovatno izabrali privatnika - smatra Čavalić i ističe da je konkurencija uvijek dobrodošla.


 - U BiH, nažalost, nema mogućnosti da se koriste privatne usluge u određenim sferama, pa se javni sektor i ne trudi da se reformira. Konkretno kad govorimo o zdravstvu, gdje god je našim građanima pružena mogućnost da imaju privatnu alternativu, oni su to iskoristili. Tu su očiti primjeri u kardiovaskularnim uslugama, stomatologiji i slično, dakle gdje god je privatni sektor uspio da bude na tržištu, građani rado plaćaju te usluge – naglasio je Čavalić.

 

Prema njegovim riječima, u regiji postoji ideja da građani na početku mjeseca dobivaju bruto iznos svoje plaće i da modelom lične odgovornosti sami uplaćuju poreze državi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook