Haos u Hamburgu

Na Samitu G20 usvojena Deklaracija o borbi protiv terorizma, tokom demonstracija povrijeđeno više od 190 policajaca

Front08.07.17, 09:48h

Na Samitu G20 usvojena Deklaracija o borbi protiv terorizma, tokom demonstracija povrijeđeno više od 190 policajaca
Samit G20 u Hamburgu se nastavlja i u subotu, a prvog dana pratile su ga velike demonstracije zbog kojih je policija zatražila pojačanja od svih njemačkih pokrajina

 

Učesnici Samita G20 u Hamburgu u Njemačkoj prvog dana (u petak) usvojili su zajedničku Deklaraciju o borbi protiv terorizma od 21 tačke, javlja Anadolija. 


U Deklaraciji snažno osuđuju sve terorističke napade koji su se dogodili u svijetu, naglasivši značaj saradnje u cilju borbe protiv terorizma.

 

Dodaje se kako je značajno da sve zemlje provedu međunarodne obaveze u borbi protiv terorizma, te da se posveti posebna pažnja naporima protiv radikalizacije i širenja terorističke propagande putem interneta.

 

"Terorizam je globalna prijetnja protiv koje se trebamo boriti. Terorizam je svugdje u svijetu dokinuo sigurne luke", navodi se u deklaraciji.


Dalje se navodi kako je potrebno da se poštuju sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s terorizmom.

 

U Deklaraciji je također naglašen značaj borbe protiv finansiranja terorističkih organizacija.

 

Na kraju se navodi da mediji, nevladin sektor, vjerske zajednice, poslovni svijet i obrazovne ustanove imaju važnu ulogu u oblikovanju okruženja koje bi pomoglo sprječavanju radikalizacije i terorizma.

 

Samit G20 u Hamburgu se nastavlja i u subotu, a prvog dana pratile su ga velike demonstracije zbog kojih je policija zatražila pojačanja od svih njemačkih pokrajina. Prema posljednjim informacijama iz policije, povrijeđeno je 196 policajaca, a uhapšeno više od 45 osoba. 


U petak u večernjim satima taj grad se, prema pisanju medija, pretvorio u ratnu zonu o čemu svjedoče i fotografije vojnih oklopnih vozila na ulicama koje kruže društvenim mrežama, a vatrogasna služba je saopštila da je 60 civila prebačeno u bolnice. Među njima je i 11 osoba koje su teže povrijeđene kada su pale sa zida bježeći od policije.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook