Sarajevo/ noć u aprilu 1992. godine

Svjedok na suđenju Draganu Vikiću: Ko je ubio zarobljene vojnike u maslinastim uniformama?!

Hronika07.07.17, 09:58h

Svjedok na suđenju Draganu Vikiću: Ko je ubio zarobljene vojnike u maslinastim uniformama?!
Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je vidio zarobljene vojnike u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Novi Grad

 



Svjedok Nedžad Lizde prisjetio se da je jedne noći u aprilu 1992. godine vidio zarobljene vojnike u maslinastim uniformama u SJB-u Novi Grad. Prema njegovim riječima, oni su ubrzo odvedeni iz policije, a od jednog momka je čuo kako su ubijeni u sarajevskom Velikom parku, piše Detektor.ba.


„Istog dana kada su odvedeni zarobljeni iz SJB-a Novi Grad, došao je jedan momak pred policijsku stanicu i pričao je kako su svi ubijeni. Taj momak nosio je snajper sa sobom, ali nije pripadao policijskim formacijama. Ne znam ko je i kako se zvao“, kazao je Lizde.


Na pitanje tužiteljice Vesne Ilić, da li je čuo ko je ubio zarobljene vojnike, svjedok je odgovorio da nije, ali i dodao da to sigurno nije učinio optuženi Dragan Vikić, kojeg je okarakterisao kao simbol Sarajeva i policije.


Lizde je kazao kako je vojnike iz SJB-a Novi Grad odvezla Vojna bezbjednost i Vojna policija, a prethodno su im ruke vezali lisicama.


Za zločin protiv ratnih zarobljenika optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Optužnica ih tereti da su kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera u kvaru koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.

 

Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije, u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.


Jasmin Idrizović, svjedok Državnog tužilaštva, koji je 22. aprila 1992. godine bio šef smjene SJB-a Novi Grad, kazao je kako čuo galamu prilikom dovođenja zarobljenika u stanicu policije.


„Okupila se velika grupa ljudi koja se ispred SJB konstantno povećavala. Bilo ih je oko 2.000. Moj zadatak je bio da obezbjedim sigurnost SJB, što sam i učinio. Vidio sam sa prozora kancelarije kako dovode vojnike, i dalje nisam znao gdje ih vode“, kazao je Idrizović.


Na pitanje tužiteljice Ilić, da li je čuo ko je ubio zarobljenike, odgovorio je da jeste.


„Čuo sam, ali tek nakon rata i to iz medija. Tada sam čitao da ih je ubio Nedžad Herenda“, kazao je svjedok.


Nastavak suđenja zakazan je za 24. avgust.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook