Burne reakcije iz Republike Srpske

Slijedi li politički haos nakon odluke Ustavnog suda BiH?

Front06.07.17, 19:28h

Slijedi li politički haos nakon odluke Ustavnog suda BiH?
Stevandić je ocijenio da ovakva odluka predstavlja kraj iluzije o ravnopravnosti jer je nametnuta potpuna neravnopravnost koja nije u skladu sa interesima entiteta i naroda

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u potpunosti je odbacio zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

 

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da odluka Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru, ne samo da je presedan, nego će bitno uticati na pogoršanje političkih odnosa u BiH. 

 

"Veoma sam razočaran ovom odlukom. Po ko zna koji put Ustavni sud staje na stranu onih koji podstrekavaju loše odnose u BiH", rekao je Đokić novinarima u Zvorniku.

 

On je istakao da je Ustavni sud BiH još jednom iskoristio politički pristup, a ne pravni.

 

"Ako je Sud koristio nekakve argumente prema Republici Srpskoj u vezi sa 9. januarom, onda su te iste argumente imali i za 1. mart", naglasio je Đokić.

 

On je dodao da je riječ o dvostrukim standardima u radu Ustavnog suda BiH.

 

"To dovodi do nemogućeg stanja u ovoj zemlji, u pogledu mogućnosti da poštujemo i da prihvatamo odluke ustavnog suda BiH", smatra Đokić.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će odluka Ustavnog suda BiH kojom su odbijene kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru dodatno zakomplikovati situaciju i razviti nepovjerenje u BiH. 

 

Ivanić je istakao da je ova odluka još jedan dokaz da je sve politika i da nema nijednog principa.

 

On kaže da je samo u BiH moguće osporavati jedan datum jer je mimo volje jednog naroda, a prihvatiti drugi datum koji je, takođe, mimo volje jednog naroda.

 

"Ne vjerujem da je za nekog iznenađujuća ova odluka Ustavnog suda BiH. Što se mene tiče, ovo je bilo očekivano. Ovo je dodatna komplikacija, dodatno dizanje tenzija i dodatno bavljenje prošlošću o kojoj nemamo isti stav, niti ćemo ga imati još dugo. Umjesto da se bavimo budućnošću i stvarnim životom mi ćemo potrošiti dane pričajući o posljedicama ove odluke", rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

 

On smatra da u vezi sa ovim nije trebalo ništa ni počinjati.

 

"Evidentno je da će se u Republici Srpskoj slaviti 9. januar i da to niko ne može zabraniti, kao što je evidentno da će se u Federaciji BiH obilježavati 1. mart i da ni to ne može, niti je RS ikada htjela da zabrani, dok nije došlo do 9. januara", naveo je Ivanić.

 

On smatra da je Ustavni sud BiH morao da ima hrabrosti i snage i da ostane principijelan.

 

"Da je bio principijelan možda bi i njegova prva odluka o 9. januaru dobila na težini. Ovako, odluka o 9. januaru nema smisla", rekao je Ivanić.

 

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru otvorena nova kriza, te na direktan i rigidan način potvrđeno da u BiH vladaju šerijatska pravila.

 

Stevandić je ocijenio da ovakva odluka predstavlja kraj iluzije o ravnopravnosti jer je nametnuta potpuna neravnopravnost koja nije u skladu sa interesima entiteta i naroda.

 

On je rekao da će RS ovakvu odluku pametno protumačiti, kao da je njome legalizovana odluka o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, jer ova odluka Ustavnog suda BiH, ukoliko se poziva na ravnopravnost, znači i da je 9. januar apsolutno legalan i da su oni pogriješili, a u suprotnom od danas je u BiH na snazi šerijat.

 

"Jednom narodu osporena su istorijska i kulturološka prava, što je drugom dozvoljeno, čime ih stavljaju u istu situaciju kao i kada je riječ o tretmanu žrtava koje su, takođe, u neravnopravnom položaju. Stratišta srpskog naroda u Federaciji BiH ne mogu da se obilježe, dok su, sa druge strane, srpski predstavnici obišli Potočare i pokazali poštovanje", rekao je Stevandić.

 

On je rekao da će svi u RS koji vrše važne funkcije međusobnom saradnjom i koordinacijom u vezi sa ovim pitanjem donijeti najbolje odluke u interesu Republike Srpske i mira. 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook