važno za muško zdravlje

Prevencija je spas: Evo koliko ejakulacija na mjesec štiti od raka prostate

Lifestyle03.07.17, 11:35h

Prevencija je spas: Evo koliko ejakulacija na mjesec štiti od raka prostate
Rak prostate je jedno od najvažnijih zdravstvenih pitanja za muškarce diljem svijeta

 


Studija na 32 hiljade muškaraca dokazala je da potreba za orgazmom nije samo evolucijska, već i zdravstvena.

 

Rak prostate je jedno od najvažnijih zdravstvenih pitanja za muškarce diljem svijeta. Pojavnost bolesti ima znatan porast nakon 50-e godine života, a povezuje se s povećanom prostatom i čestim urinarnim infekcijama.

 

No, postoji i siguran način za zaštititi se od njega, uz metodu koju treba primjenjivati tijekom cijelog života, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

 

Oni su u velikoj studiji objavljenoj u časopisu European Urology otkrili kako je seksualna aktivnost jedan od najboljih načina prevencije tog malignog oboljenja.

 

21 ejakulacija na mjesec

 

Promatrajući seksualne navike više od 32 hiljade muškaraca, otkrili su da oni koji ejakuliraju 21 put na mjesec i više, imaju znatno manji rizik razvoja bolesti.

 

- Potvrdili smo da muškarci koji su manje seksualno aktivni, bilo s partnericom ili kroz masturbaciju, imaju veću sklonost bolesti. Koliko god banalno zvučali, u ovom je smislu ejakulacija lijek - zaključili su autori studije.


Prema njima, oni koji imaju 21 ili više ejakulacija na mjesec imaju manji rizik od raka za 33 posto, a zašto je tome tako nije posve utvrđeno, no pretpostavlja se da je ejakulacija način "izbacivanja toksina iz organizma".

 

Zbog toga je i seksualna potreba muškaraca ne samo evolucijski, već i zdravstveno uvjetovana te kao takva nužna, prenosi Express.

 

Drugi faktori rizika

Muškarci srednje dobi koji provode više od devet sati na tjedan vozeći bicikl imaju od pet do šest puta veći rizik od dijagnoze raka prostate, pokazala je velika studija Sveučilišta London na 5200 biciklista.

 

Osim toga, rizik nastanka raka je dvostruko veći kod pretilih muškaraca, a među opasne čimbenike spada i pušenje te učestalo konzumiranje gaziranih pića.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook