Sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja

Danas kreće Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari, osmodnevni put dug više od 240 kilometara

Hronika03.07.17, 08:16h

Danas kreće Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari, osmodnevni put dug više od 240 kilometara
Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jalovo brdo te Nezuk



Oko 70 građana do sada se prijavilo za "Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica", osmodnevni put dug više od 240 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

 

Jedan od organizatora Marša, Muhamed Papić kazao je Feni da tradicionalno, "Marš mira" kreće 3. jula ispred Spomenika šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Dolac-Malti u Sarajevu. Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jalovo brdo te Nezuk.  

 

Dodao je da su organizatori kao i svake godine Udruženje građana "Svjedoci svog vremena" u suradnji sa Sindikalnom organizacijom i "Jedinstvenom organizacijom boraca" Sarajevo koji već sedmu godinu organiziraju pohod "Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari“.

 

Organizirana kolona iz Sarajeva priključit će se učesnicima "Marša mira" u Nezuku, odakle će nastaviti put do Potočara, gdje je dolazak planiran 11. jula, na dan kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida.

 

Također je naglasio da je i ove godine glavna poruka "Marša" čuvanje sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook