Neizvjesna sudbina BHRT-a

Sastanak u Dublinu: Građani BiH imaju pravo na javni servis

Mediji30.06.17, 14:51h

Sastanak u Dublinu: Građani BiH imaju pravo na javni servis
Jagland je istakao kako Vijeće Evrope i on osobno, pažljivo prate situaciju u Bosni i Hercegovini, prvenstveno zbog realne opasnosti od gašenja BHRT-a

 

- Neovisan javni servis jedan od osnovnih stubova svakog demokratskog društva, a u slučaju potrebe, pred Sudom za ljudska prava može biti zatražena zaštita prava građana Bosne i Hercegovine na informiranje u skladu sa članom 10. Konvencije o ljudskim pravima Vijeća Evrope - istaknuto je danas na sastanku generalnog direktora BHRT-a, Belmin Karamehmedović i generalnog sekretara Vijeća Evrope, Thorbjornom Jaglandom održanom u okviru drugog dana zasjedanja Generalne skupštine Evropske radiodifuzne unije (EBU) u Dublinu. 


Tokom sastanka, Karamehmedović i Jagland su razmijenili posljednje informacije o stanju u BHRT-u i o finansiranju javnog servisa u Bosni i Hercegovini u svjetlu nedavno održane sarajevske Konferencije o javnom servisu BiH. Jagland je istakao kako Vijeće Evrope i on osobno, pažljivo prate situaciju u Bosni i Hercegovini, prvenstveno zbog realne opasnosti od gašenja BHRT-a. Istovremeno, izražena je i ozbiljna zabrinutost zbog činjenice da dio političkih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i dalje ne želi pronaći rješenje za stabilno finansiranje javnih emitera u Bosni i Hercegovini, što je osnovni preduvjet za postojanje neovisnog i profesionalnog javnog servisa koji bi isključivo radio u interesu građana. 


Podsjećamo da je Vijeće Evrope bilo jedan od suorganizatora Konferencije o javnom servisu koja je održana 13. i 14. juna u BHRT-u i u čijem je radu, između ostalih, aktivno učestvovao i Nils Muiznieks, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava.  


Konferencija je rezultirala preporukama koje su proslijeđene svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook