Radi se o milijardama funti

Širi se proces u vezi s Rogerom i Sanelom Jenkins, SAD pokrenule vlastitu istragu

Hronika22.06.17, 19:52h

Širi se proces u vezi s Rogerom i Sanelom Jenkins, SAD pokrenule vlastitu istragu
List piše i o sklonosti Jenskinsa da se druže s džetseterima, pa tako navodi detalj da je tokom jednog okupljanja u Aspenu, SAD, Sanela Diana Jenkins nosila bundu od nerca vrijednu 12.000 dolara

 

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država i Komisija za sigurnost finansijskih transakcija SAD provode vlastitu obimnu istragu o transferima novca između banke „Barclays“ iz Velike Britanije i zvaničnika Katara, objavili su jučer brojni mediji širom svijeta, piše Avaz

 

Radi se o milijardama funti koje su „putovale“ između Londona i Katara tokom 2008. godine, kada je svijet bio suočen s počecima teške globalne recesije. 

 

U središtu slučaja su nekadašnji prvi ljudi globalne banke „Barclays“ John Varley, Roger Jenkins, Thomas Kalaris i Richard Boath. Ured za ozbiljne porezne prevare (SFO) iz Londona optužuje ih za teške prijestupe. Njih četvorica, kao i predstavnici banke, pojavit će se pred sudom u Londonu 3. jula. 

 

Kako se prenosi, nakon pet godina duge istrage, SFO je podnio tužbeni prijedlog nadležnom sudu. Optužbe koje iznose ocjenjuju se u medijima kao jedan od najznačajnijih istražnih postupaka, ako ne i najznačajniji, u historiji Velike Britanije. 

 

U medijima se sada ne spominje nekadašnja Rogerova supruga Sanela Diana Jenkins

 

Nju je prije dva dana ugledni londonski finansijski dnevnik „Financial Times“, citirajući detalje iz sudskog podneska SFO-a, imenovao kao osobu koja je, koristeći vlastita poznanstva i prijateljstva, svog tadašnjeg supruga Rogera upoznala s članovima kraljevske porodice Katara. Taj kontakt bio je presudan u daljnjoj razradi sheme finansijskih tokova i mogućih vrlo ozbiljnih nezakonitosti koje su uslijedile. 

 

Mediji prenose da je uspostavljanje veza između „Barclaysa“ i Katara dovelo do razmjene transakcija koje premašuju vrijednost od 12 milijardi funti. 

 

U zamršenim finansijskim operacijama, tvrde u SFO-u, a prenose mediji, došlo je i do poreznih utaja, lažnog predstavljanja, davanja nezakonitih pravnih i finansijskih savjeta... 

 

„Wall Street Journal“ (WSJ), još jedan vodeći finansijski dnevni list svijeta, obrađujući istragu SFO-a, podsjeća i na obimni tekst koji je taj medij objavio prije 11 godina. 

 

U njemu se detaljno analizira način rada Rogera Jenkinsa. 

 

Tako se navodi da je „njegov tim 2003. godine u saveznoj američkoj državi Delaver uspostavio firmu, bez uposlenih, bez proizvodnje i mušterija, samo s poštanskom adresom“. Godinu kasnije firma, u kojoj je vlasništvo imala i američka banka „Wachovia Corp.“, prijavila je profit od 317 miliona dolara. 

 

Ističe se da je to bio modus za aktivnosti koji se proširio na najmanje devet sličnih struktura u kojima su suvlasništvo imale banke SAD. 

 

Vjeruje se da je to polazni osnov za istragu koja je pokrenuta u Vašingtonu protiv „Barclaysa“, ali i Jenkinsa i ostalih. Kako se navodi, poseban fokus istrage su povrati poreza.

 

„Wall Street Journal“ na samom kraju dugog teksta navodi da bračni par Jenkins ima značajnu imovinu i u SAD. List piše i o njihovoj sklonosti da se druže s džetseterima, pa tako navodi detalj da je tokom jednog okupljanja u Aspenu, SAD, Sanela Diana Jenkins nosila bundu od nerca vrijednu 12.000 dolara.

 

- Izgleda da gospođa Jenkins sa svojim suprugom dijeli i interese za poreze. Dok je pohađala Univerzitet grada Londona, 1999. godine, ona je, kako se vidi u arhivama, napisala rad o temi smanjenja poreznih obaveza multinacionalnih kompanija – pisao je WSJ svojevremeno. 

 

Nastojanja Avaza da dođe do Sanele Diane Jenkins ni jučer nisu urodila plodom. Rečeno je da je na odmoru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook