Demobilisani borci i danas ispred Vlade FBiH

Bukvarević ponovio: Ostajemo otvoreni za razgovore

Front14.06.17, 16:26h

Bukvarević ponovio: Ostajemo otvoreni za razgovore
Potvrdio je i da će Sporazum o dostignutom pravu boraca biti sačuvan što je usaglašeno s Koordinacijom boračkih udruženja i Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO)

 

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević i danas je ponovio da u ovom ministarstvu ostaju otvoreni za razgovor s grupom demobiliziranih boraca koja je i danas ispred zgrade Federalne vlade.


- Iako se od protesta okupljenih ogradio Savez demobiliziranih boraca Tuzlanskog kantona kao i Savez demobiliziranih boraca Federacije BiH mi smo i dalje otvoreni za razgovore - potvrdio je resorni ministar.



Ova grupa boraca ispred zgrade Vlade je od ponedjeljka otkada ih ministar Bukvarević poziva da pošalju svoje predstavnike na razgovor, ali oni to odbijaju učiniti.



Ponovio je i danas Bukvarević da su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene zakona o pravima branilaca da bi se stvorila zakonska osnova za izradu i objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, što je jedan od njihovih zahtjeva.



Također, u parlamentarnoj proceduri je i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Provedena je i javna rasprava u devet od deset kantona, nakon čega će zakon biti upućen u daljnju proceduru.



- Ovaj zakon definira reprezentativnost i mogućnost da boračka udruženja budu u jednom udruženju. Ministarstvo nema ništa protiv da se sva boračka udruženja udruže u jedno, ali u to mora biti u skladu sa zakonom - ističe.



Potvrdio je i da će Sporazum o dostignutom pravu boraca biti sačuvan što je usaglašeno s Koordinacijom boračkih udruženja i Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). O Sporazumu je Vlada već razgovarala, a ministar očekuje da će uskoro ponovo biti na dnevnom redu sjednice.



Osim uspostavljenja jedinstvenog registra boraca, ispred zgrade Federalne vlade okupljeni demobilizirani borci zatražili su i pravo na borački dodatak u visini najniže penzije u Federaciji BiH.



- Oni i dalje imaju zahtjeve koji se ne mogu ispuniti na način kako to traže. Postoji oko 55.000 demobiliziranih boraca koji su na birou, između 15.000 i 20.000 boraca koji nemaju primanja i nisu evidentirani na birou. Ukoliko to pomnožite sa 326 KM dobit ćete veliku cifru. Imamo zahtjev da se doznače sredstva kojih nema - zaključio je Bukvarević.



Grupa demobiliziranih boraca iz Tuzlanskog kantona u četvrtak prošle sedmice, u znak protesta, pješke je krenula za Sarajevo, gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i drugi demobilizirani borci.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook