Reagovao na izjavu Željke Cvijanović

Crnadak: Ministarstvo ispunjava svoje obaveze u slučaju klirinškog duga

Front11.06.17, 11:31h

Crnadak: Ministarstvo ispunjava svoje obaveze u slučaju klirinškog duga
Kao i do sada u slučaju klirinškog duga, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine svoje obaveze ispunjava u najkraćim mogućim rokovima, kaže Crnadak

 

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak reagovao je povodom jučerašnje izjave predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović koja je rekla da su proces isplate klirinškog duga od početka pratile različite opstrukcije sa nivoa BiH.



Cvijanovićeva je rekla da su svi u Republici Srpskoj izgubili nadu da nivo BiH uopšte može postati efikasan po bilo kojem pitanju.



Reagirajući na tu izjavu, ministar Crnadak ističe da je odluka o ratifikaciji Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu bivšeg SSSR-a prema Bosni i Hercegovini objavljena u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine 1. juna, a Ministarstvo inostranih poslova BiH je već 2. juna uputilo ruskoj strani notifikaciju o ratifikaciji.



- Prema tome, kao i do sada u slučaju klirinškog duga, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine svoje obaveze ispunjava u najkraćim mogućim rokovima - ističe Crnadak.



On podvlači da je ponosan što je član Savjeta ministara Bosne i Hercegovine koji je obezbjedio potpisivanje ovog Sporazuma, a koji donosi Republici Srpskoj 60 miliona konvertibilnih maraka i koji je koristan za sve građane u Bosni i Hercegovini, te se nada da novac neće biti iskorišten za dugove koje je napravila aktuelna Vlada Republike Srpske.



- Pozivam Cvijanović da objasni zašto SNSD nije realizovao ovaj sporazum u poslednjih 10 godina koliko je vodio Savjet ministara Bosne i Hercegovine i na taj način omogućio da Republika Srpska novac koji joj pripada dobije mnogo ranije - navodi se u reakciji ministra inostranih poslova BiH.



"Glas Srpske" je objavio da je isplata 125 miliona dolara ruskog klirinškog duga BiH blokirana, jer nota upućena iz Sarajeva putem Ambasade BiH u Moskvi danima ne stiže u rusko Ministarstvo finansija, saopćeno je iz MIP-a BiH.

 

(FENA/dg)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook