Foto / Protest zbog dužničkog ropstva

'Švicarci' blokirali rad Addiko Bank na Ferhadiji, iz banke tvrde: Radimo normalno!

Hronika10.06.17, 13:08h

'Švicarci' blokirali rad Addiko Bank na Ferhadiji, iz banke tvrde: Radimo normalno!
Na ovaj način žele skrenuti pozornost na postupajući odnos Hypo-Addiko banke kroz deložacije iz svojih stanova i kuća korisnika kredita nikad viđenoga CHF-a, kao i indolentan odnos entitetskih zakonodavaca naspram svojih građana

 

Članovi Udruženja UKK Švicarac BiH danas su blokirali rad novootvorene Hypo-Addiko banke na Ferhadiji 1 - Sarajevo.

 

Gotovo 100 članova ovog udruženja okupilo se ispred banke, a oni su u Sarajevo došli iz svih gradova FBiH te su rekli da je ovo njihov zadnji vapaj za spas jer su godinama u dužničkom ropstvu.

 

Ispred banke se nalazi 20-tak članova, a unutra je njih mnogo više, koji su blokirali šaltere s uplatama po pet feninga na račune članova udruženja.

 

Na ovaj način žele skrenuti pozornost na postupajući odnos Hypo-Addiko banke kroz deložacije iz svojih stanova i kuća korisnika kredita nikad viđenoga CHF-a, kao i indolentan odnos entitetskih zakonodavaca naspram svojih građana, te nepoštivanje presuda (više od 1.100) od strane spomenute banke izrečenih na općinskim sudovima starim i više od četiri godine. Iste presude su po žalbi banke završile na višim sudovima, koji iste, iz njima poznatih razloga, ne rješavaju, objasnili su iz UKK Švicarac.

 

O ovom slučaju oglasili su se i iz Addiko Bank.

 

- Poslovnice Addiko banke rade normalno, u skladu sa važećim radnim vremenom. U poslovnici Ferhadija zabilježena je veća gužva zbog grupe građana, koji svoje transakcije vrše u sitnim kovanicama, iskazujući time svoje nezadovoljstvo zbog statusa njihovih kreditnih zaduženja sa valutnom klauzulom. Banka je ovim klijentima omogućila posebno uplatno mjesto, kako bi neometano mogli vršiti transakcije - saopćeno je iz banke.

 

- Svjesni problema sa kojima se korisnici CHF kredita susreću, tokom prošle godine smo ponudili konverziju kredita uz oprost 30, odnoso 50% glavnice duga, što je prihvatilo više od 90% klijenata. Ova nam činjenica govori dvije stvari. Prva je da je broj korisnika ovih kredita drastično smanjen, te nema potrebe za donošenjem posebnog zakona. Druga je da je dogovor banke i klijenata, koji će klijentima omogućiti uredno servisiranje njihovih obaveza, a neće ugroziti ekonomski i pravni sistem u zemlji, jedini način rješavanja ovog problema - izjavila je Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank. 

 

- Predloženi zakon u suprotnosti je sa brojnim postojećim zakonima, te ugrožava pravnu sigurnost i ekonomsku stabilnost u zemlji. Naš stav, kao i stav drugih relevantnih institucija, je da je zakon loš i praktično neprovodiv. Otvoreni smo za dijalog, kako bismo i ostalim CHF klijentima omogućili konverziju kredita - istakla je Pašić. 

 

Banka je zbog rješavanja ovog naslijeđenog problema samo tokom prošle godine pretrpila višemilionske gubitke s ciljem da omogući klijentima konverziju po korektnim uslovima. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg; Foto: Avaz)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook