ZAKON STUPA NA SNAGU 1. OKTOBRA

Zabrana burki uvodi se i u Austriji, ali to nije sve: Evo šta će se tražiti od imigranata...

Hronika09.06.17, 17:03h

Zabrana burki uvodi se i u Austriji, ali to nije sve: Evo šta će se tražiti od imigranata...
U Austriji oni koje prekrše novi zakon mogu biti oglobljeni do 150 eura, sudeći po zakonu koji je usvojio parlament u maju i potpisao ga je predsjednik države u ovoj sedmici



 

Novi austrijski zakon koji je u petak stupio na snagu zabranjuje nošenje burki na javnim mjestima od 1. oktobra.

 

Zabrana burki i ostalih pokrivala za lice uslijedila je nakon sličnih poteza u drugim zemljama Evropske unije, počevši od Francuske 2011.

 

U Austriji, oni koje prekrše novi zakon mogu biti oglobljeni do 150 eura, sudeći po zakonu koji je usvojio parlament u maju i potpisao ga je predsjednik države u ovoj sedmici.

 

Druge mjere uključuju sprečavanje distribucije ekstremističkih materijala, a od imigranata će se tražiti da potpišu "ugovor o integraciji". 

 

Dvanaestomjesečni "integracijski program" uključivat će kurseve "usvajanja vrijednosti" i njemačkog jezika. Neprisustvovanje kursu moglo bi rezultirati smanjenjem socijalne pomoći.

 

Zakon je izradila centristička vlada u jeku snažne podrške krajnjoj desnici i dolaska  90.000 tražilaca azila od 2015.

 

"Velika koalicija" pod kancelarom Christianom Kernom raspala se prošlog mjeseca a prijevremeni izbori su sazvani za 15. oktobar.

 

Slobodarska stranka (FPOe) ekstremne desnice, čiji je kandidat bio blizu osvajanja uglavnom ceremonijalnog položaja predsjednika u prošloj godini, kotira visoko u anketama javnosti uoči izbora, prenosi AFP.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook