regulatorna agencija za komunikacije

Kazna za Telemach: 150.000 KM zbog bespravnog korištenja mreže kablovske televizije!

Mediji09.06.17, 15:58h

Kazna za Telemach: 150.000 KM zbog bespravnog korištenja mreže kablovske televizije!
Postupak je pokrenut slijedom prijave u kojoj je navedeno da je "Telemach d.o.o." bez pribavljenog prava korištenja postavio na području Grada Zenica oko sedamdeset kilometara vazdušne mreže kablovske televizije koristeći se stubovima niskonaponske elektrodistributivne mreže u vlasništvu JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo

 

 

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je 5. juna 2017. godine nosiocu dozvole “Telemach d.o.o. Sarajevo” novčanu kaznu u iznosu od 150.000,00 KM radi kršenja uslova dozvole i propisa, navodi se u saopštenju RAK-a.


Rješenje je doneseno na osnovu člana 40. stav 1. i člana 46. stav 3. tačka d) Zakona o komunikacijama.

 

Postupak je pokrenut slijedom prijave u kojoj je navedeno da je "Telemach d.o.o." bez pribavljenog prava korištenja postavio na području Grada Zenica oko sedamdeset kilometara vazdušne mreže kablovske televizije koristeći se stubovima niskonaponske elektrodistributivne mreže u vlasništvu JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo.


U postupku je utvrđeno da je pravosnažnom Presudom Općinskog suda u Zenici, broj 43 0 P 116433 14 P od 18.05.2016. godine, „Telemach d.o.o. Sarajevo“, protivno volji „JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo“ kao vlasnika elektroenergetskih objekata, zauzeo 1845 stubova niskonaponske elektrodistributivne mreže ukupne dužine 73 800 metara na trafo područjima u Zenici za neovlašteno postavljanje javne elektronske komunikacijske mreže namijenjene za pružanje usluga kablovske televizije.


Utvrđeno je da  prekršaj u ovom slučaju predstavlja objektivnu povredu zasnovanu na činjenici bespravnog korištenja tuđe mreže radi obavljanja poslovne djelatnosti. Žalba izjavljena protiv ovog Rješenja ne odlaže izvršenje.


Proteklih mjeseci, Regulatorna agencija za komunikacije je upozoravala da su hiljade stubova elektrodistributivne mreže i javne rasvjete, kilometri kablovskih kanalizacija, kao i prokopi javnih i privatnih površina, uzurpirane bespravno instaliranim mrežama koje rade bez upotrebnih dozvola koje izdaju općinski organi. Masovnost ove pojave uzrokuje ozbiljnu nelojalnu konkurenciju na tržištu, a štetu trpe svi korisnici javnih telekomunikacionih usluga. Osim toga, ovo znatno umanjuje konkurentnost i tržišnu vrijednost operatora koji su još uvijek u javnom vlasništvu.


Uspostavljanjem pune zakonitosti i racionalnim pristupom građenju, uz korištenje već raspoložive fizičke infrastrukture i telekomunikacionih kapaciteta, svi građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na stepen razvijenosti sredine u kojoj žive, imaće mogućnost pristupa mrežama i uslugama velikih brzina, ističe se u saopštenju Regulatorne agencije za komunikacije.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook