Predsjednik RS na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci

Dodik održao predavanje studentima: 'Za RS koristite termin država!'

Front08.06.17, 13:01h

Dodik održao predavanje studentima: 'Za RS koristite termin država!'
"Srpski narod ne može da računa na Oružane snage BiH kao na svoje oružane snage, iako u svom sastavu imaju i Srbe te da se pokušavaju napraviti oružnim snagama NATO-a"

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da taj bh. entitet ne provodi secesiju iz BiH te da se RS treba da uputi ka jačanju svoje samostalnosti.

 

Ali, naglasio je, nikada se ne smije pomisliti da se to radi kroz oružane pobude ili sličan način.

 

- Ključno pitanje te samostalnosti mora da se kreće kroz političke odluke da se to desi, stvaranjem uslova, ekonomskih, političkih, izučavanjem kretanja u svijetu na način kako bi se to moglo desiti, ustvrdio je Dodik danas u obraćanju studentima na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci govoreći o temi Bezbjednosni izazovi u Republici Srpskoj i regionu.

 

Studentima je preporučio da za RS koriste termin država, jer, kako je naveo, ona i jeste država, osim što nema međunarodno priznanje, već ograničeno u Dejtonu i nema "stolicu" u UN-u, dok je BiH državna zajednica.

 

Ponovio je tvrdnju da srpski narod ne može da računa na Oružane snage BiH kao na svoje oružane snage, iako u svom sastavu imaju i Srbe te da se pokušavaju napraviti oružnim snagama NATO-a te da je zato “smišljenja priča kako bi se otele kasarne”.

 

Također je, govoreći o bezbjednosnim izazovima RS-a, kazao je da je ona bezbjednosno stabilna.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook