DVODNEVNO ZASJEDANJE ZAVRŠENO U SARAJEVU

PIC razočaran sporim tempom provođenja reformi u BiH

Front07.06.17, 18:41h

PIC razočaran sporim tempom provođenja reformi u BiH
Politički direktori generalno su razočarani sporim tempom provođenja reformi u BiH na mnogim nivoima vlasti - kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko

 

Jedan od zaključaka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC), nakon dvodnevnog zasjedanja koje je završeno danas u Sarajevu, je da nadležni organi u Bosni i Hercegovini hitno moraju poduzeti mjere na unapređenju cjelokupne političke atmosfere te da se moraju pridržavati temeljnih principa kompromisa, dijaloga i konsenzusa tri konstituivna naroda u donošenju odluka.


- Politički direktori generalno su razočarani sporim tempom provođenja reformi u BiH na mnogim nivoima vlasti - kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.


Osim toga, dodao je, razočarani su i činjenicom da su izabrani zvaničnici preuzimali obaveze koje se odnose na integraciju BiH u Evropsku uniju (EU) te Međunarodni monetarni fond (MMF), a da nisu ih realizirali.



Kako je rekao visoki predstavnik na današnjoj pres-konferenciji, također je izražena zabrinutost u vezi s pogoršanjem stanja u pogledu vladavine prava, a posebno u svjetlu činjenice da su korupcija i političko pokroviteljstvo vidljivi elementi političkog sistema s vrlo slabim posljedicama po one na koje se to odnosi.


- Ovo smo mogli vidjeti u kontekstu nastojanja političkih lidera da izazovu krizu za krizom, uz donošenje podjela, umjesto da rade zajedno na izgradnji uspješnije budućnosti - istakao je Inzko.


UO PIC-a danas se sastao i s rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH kako bi razgovarali o zakonodavnim prioritetima u BiH te s predstavnicima medija s kojima su razgovarali o stanju slobode medija u BiH.

 

Visoki predstavnik je ukazao je na činjenicu da je međunarodna zajednica jasno ponudila partnerstvo BiH s veoma konkretnim koristima, ukoliko se ispune određeni uslovi.

 

- Ipak, uslovi se ne ispunjavaju, bar ne dovoljno brzo - dodao je.

 

Između ostalog, naveo je Inzko, PIC je ponovo potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Također, politički direktori su ponovili da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da pravno postoje samo po osnovu Ustava BiH.

 

UO PIC-a je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće  i moraju se provoditi. Naglasili su i potrebu pune implementacije programa 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

 

S tim u vezi, visoki predstavnik u BiH izjavio je da bi bio zadovoljan kada bi mogao što prije napustiti BiH.

 

- Međutim, to nije moja već odluka PIC-a, a koja opet ovisi o pozitivnoj procjeni političke situacije u zemlji - rekao je Inzko.

 

UO PIC-a je stavio akcent na izazove u predstojećem periodu te pozvao nadležne organe u BiH da rade na unapređenju kvaliteta života građana BiH provođenjem Reformske agende i ispunjavanjem drugih potrebnih uvjeta, što će, između ostalog, omogućiti dalji napredak u pogledu ostvarenja dugoročnih težnji ka članstvu u EU.

 

- Članstvo u EU je jasna težnja većine građana BiH i organi vlasti mogu moraju uraditi više da to ispoštuju - podvukao je Inzko.

 

Osim toga, zaključak političkih direktora je i da se u najkraćem roku trebaju ispuniti preostali uslovi u okviru proširenog aranžmana s MMF-om, u skladu s jasnim obavezama koje su vlasti BiH preuzele prema MMF-u, s ciljem stvaranja uvjeta za realizaciju međunarodne pomoći za fiskalnu stabilnost i ekonomski razvoj ove zemlje.

 

- Ovo pitanje treba tretirati hitno - istakao je Inzko. 

 

UO PIC-a je također zaključio da je potrebno posvetiti se pitanju provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i predmete Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku.

 

Upravni odbor PIC-a razgovarao je i o pitanju provedbe odluka Ustavnog suda BiH za grad Mostar te su zakjučili da je neophodno omogućiti održavanje izbora u tom gradu.

 

Stav je političkih direktora da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim nivoom lokalnih nadležnosti/uprave ispod nivoa grada.  

 

Tokom dvodnevnog zasjedanja razgovarano je i o uslovima za razvoj slobodnih, objektivnih i profesionalnih medija u BiH, kao suštinski značajnog dijela demokratskog društva.

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce G. Berton kazao je da je evidentno da BiH ima veliki broj ozbiljnih i dobro obučenih novinara.

 

- Međutim, malo je prostora za objektivno izvještavanje u ovom politički dominiranom medijskom ambijentu - naglasio je.

 

Razgovarano je i o stanju u javnom RTV sistemu, koje je, kako je rekao Berton, izazvalo ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice.

 

S tim u vezi, UO PIC-a pozvao je vlasti BiH da prioritetno osiguraju finansijsku stabilizaciju javnog RTV sistema kao cjeline, uključujući i adekvatan sistem prikupljanja prihoda.

 

Posebna pažnja je poklonjena pitanju diskriminacije i segregacije u obrazovanju širom BiH.

 

- Entitetski, kantonalni i općinski organi, u Jajcu i širom BiH, trebaju poduzeti konkretne korake na rješavanju poteškoća bez segregacije učenika i unošenja novih podjela - potcrtao je Berton.

 

Naveo je još jedan od zaključaka sa sjednice UO PIC-a, a kojim se bh. vlasti pozivaju da unaprijede pomirenje, međusobno razumijevanje i toleranciju te da se suzdrže od događaja, radnji i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, historijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola.

Konačno, zaključeno je i to da međunarodna zajednica vidi BiH i njene građane kao partnere.


- Ujedinjeni smo u želji da ova zemlja postane stabilna i prosperitetna i spremni smo pomoći, ali želimo vidjeti više predanosti i opredjeljenja za provođenje reformi - poručio je zamjenik visokog predstavnika u BiH.

 

Naredna sjednica Upravnog odbora PIC-a bit će održana u Sarajevu 5. i 6. decembra.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook