nakon protesta

Gutić razgovarao s ogorčenim predstavnicima radnika GIKIL-a

Hronika07.06.17, 14:39h

Gutić razgovarao s ogorčenim predstavnicima radnika GIKIL-a
- Trenutni sudski postupak koji smo pokrenuli, a koji je zakočen arbitražnim postupkom koji očekujemo, onemogućava nas da bilo šta konkretnije uradimo po ovom pitanju - kazao je Gutić.

 

Nakon današnjeg protesta radnika GIKIL-a, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem, susrela se s predstavnicima Sindikata te fabrike.

 

Gutić je istakao da razumije stanje u kojem se radnici nalaze, te da podržava protest i izlazak radnika da bi se skrenula pažnja javnosti na probleme u GIKIL-u. Također, pozvao je predstavnike Sindikata da u narednom periodu upriliče zbor radnika GIKIL-a, kojem će prisustvovati i premijer Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

 

- Bit će to prilika da direktno radnicima predstavimo sve naše dosadašnje aktivnosti, te potencijalne pravce u kojim bi moglo ići rješavanje problema u GIKIL-u - rekao je premijer Gutić i odbacio navode koji su se mogli čuti tokom današnjeg protesta da premijer i ministar ne žele da se sastanu sa saradnicima i predstavnicima GIKIL-a.

 

Naveo je da su se s predsjednikom sindikata susreli sredinom maja kada su u društvu načelnika Općine Lukavac Edina Delića razgovarali o stanju u GIKIL-u.

 

Razgovarajući o trenutnom stanju u ovom proizvodnom gigantu premijer Gutić je podsjetio da je ova vlada prva pokrenula pitanje i zatražila provođenje istrage za eventualne nezakonite radnje u GIKIL-u.

 

- Prije toga smo, odmah po stupanju na dužnost, 2015. godine osporili Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije i pokušali preuzeti kontrolu nad Fabrikom. Pozvali smo i pravosudne i istražne institucije da se uključe, da ispitaju stanje i eventualno postojanje kriminalnih aktivnosti u GIKIL-u - rekao je premijer Gutić, dodajući da Vlada uopće ne podržava trenutnu upravu u ovoj fabrici, ali da, s obzirom na to da nema većinu u Nadzornom odboru, Vlada nema mogućnost da je smijeni.

 

Upravo je to razlog, naglasio je, zbog čega su na početku i pokrenuli cijelu priču oko utvrđivanja stvarnog vlasništva i preuzimanja kontrole nad kompanijom.

 

- Trenutni sudski postupak koji smo pokrenuli, a koji je zakočen arbitražnim postupkom koji očekujemo, onemogućava nas da bilo šta konkretnije uradimo po ovom pitanju - kazao je Gutić.

 

Dodao je da su Vlada i sindikat u ovom procesu u potpunosti na istoj strani, ali da Vlada ne može uraditi ništa van zakonskih procedura.

 

- Dokaz da svim snagama želimo zaštititi GIKIL, njegovih oko 1.000 radnika i imovinu, jeste i nedavna odluka Vlade Tuzlanskog kantona, kada smo osigurali  finansijska sredstva za odbranu naših interesa u arbitražnom postupku - rekao je premijer Gutić.

 

Tokom današnjeg sastanka dogovoreno je i da se u narednom periodu upriliči i tematske sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, posvećena stanju i perspektivi GIKIL-a, saopćeno je iz Vlade TK-a.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook