13. juna u sarajevu

Posljednji poziv Međunarodne zajednice bh. vlastima: Konferencija za spas BHRT-a

Mediji01.06.17, 17:35h

Posljednji poziv Međunarodne zajednice bh. vlastima: Konferencija za spas BHRT-a
Konferencija će okupiti predstavnike medija, parlamenata, vlada, predstavnike međunarodnih organizacija, institucija i ambasada, kao i eksperte koji će diskutirati o mogućim rješenjima krize i o adekvatnoj primjeni standarda Vijeća Evrope i Evropske Unije

 

 

Na inicijativu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Udruženja BH novinari, a uz podršku relevantnih međunarodnih institucija, u utorak, 13. juna, 2017. u Sarajevu će se u saradnji sa Vijećem Evrope i OSCE predstavnikom za slobodu medija organizirati konferencija “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini”.

 

Konferencija će okupiti predstavnike medija, parlamenata, vlada, predstavnike međunarodnih organizacija, institucija i ambasada, kao i eksperte koji će diskutirati o mogućim rješenjima krize i o adekvatnoj primjeni standarda Vijeća Evrope i Evropske Unije.

 

«Tražimo od bosanskohercegovačkih vlasti da osiguraju politički konsenzus o važnosti postojanja nezavisnog i profesionalnog javnog servisa u BiH, da pronađu održiva rješenja za finansiranje javnog servisa, da po hitnom postupku usvoje amandamane na postojeće zakone i da podrže javni radiotelevizijski servis kao faktor koji promovira i osnažuje demokratiju, evropske standarde, etničku toleranciju i koheziju društva», navodi se u zajedničkoj izjavi.


Izjavu  potpisuju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Udruženje BH novinari, Evropska radiodifuzna unija (EBU), Evropska federacija novinara (EFJ) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) kojom još jednom pozivaju bosanskohercegovačke vlasti da hitno poduzmu mjere za spas Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

 

Učesnici Konferencije će diskutirati o izazovima i postojećim ograničenjima, podijelit će iskustva i najbolju praksu nacionalnih i etničkih javnih medijskih servisa u Evropi i ukazati na potrebu za promjenom zakonodavstva, promjenom u sistemu javnog emitiranja kao i o zahtjevu za kanalom na hrvatskom jeziku.

 

Na Konferenciji, koja će se održati u zgradi BHRT-a, ključni govornici će biti Nils Muižnieks, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava i Ingrid Deltenre, generalna direktorica EBU-a.

 

Svoje učešće su, između ostalih, potvrdili članovi Parlamenta BiH Momčilo Novaković i Šemsudin Mehmedović, direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač te ambasador Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefánek.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook